Възможно ли е "Титаник" да изчезне от морското дъно?

  • 17 март 2017 13:28

  • 4997
  • 1
Възможно ли е "Титаник" да изчезне от морското дъно?
© gettyimages (архив)

Макар че през 1912 г. е най-пищният кораб за презокеанско плаване, днес „Титаник“ не е нищо повече от купчина останки, които лежат на океанското дъно. И все пак е останало нещо от него. Учените обаче предупреждават, че до 20 години, някои дори говорят за 14 години, корабът, който потъна при злополучното си първо плаване, ще изчезне напълно.

Причината е, че бактерии постепенно изяждат останките от плавателния съд. Робърт Балард, океанограф от университета в Роуд Айлънд, САЩ, открива съвсем случайно „Титаник“ през 1985 г. Балард участвал в тайна мисия на американската армада за откриване на американски ядрени подводници, потънали по време на Студената война.

Между останките от двете подводници се появил „Титаник“, който бил забележително добре запазен. На дълбочина от 3800 метра, където не достига светлина и инвензивно налягане, мястото се оказало необитаемо за повечето живи същества, а това в същото време възпряло процеса на корозия.

Необичаен микроб

Но 30 години по-късно корпусът започва да се окислява заради бактерия, която се храни с метала. Историята започнала през 1991 г., когато учени от канадския университет Далхаузи взели проби от някои ръждиви образования, които се залепили за кораба. След като ги анализирали, установили, че са пълни с живот, пише ВВС.

Едва през 2010 г. други учени от същия университет начело с Хенриета Ман решили да изследват вида на бактерията. Те изолирали един вид бактерия, която се оказала нова за науката. Нарекли я Halomonas titanicae в чест на кораба.

Освен че оцелявала при тези неблагоприятни условия на дъното на морето, бактерията показала още по-удивителна характеристика. Тя можела да се срещне и в друг вид екстремна среда – блатиста местност. Там солеността на водата варира драматично заради изпаренията – проблем, с който Halomonas успяла да се справи в хода на еволюцията си.

Още по темата прочети тук.

Последвайте канала на

Novini.bg
4997 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
monarch

2017.10.18 | 21:29

1
Възможно е,ако циганите стигнат до морското дъно.

Добави коментар

Водещи новини