Изкуствените дрехи може да са основният замърсител на океаните

  • 16 март 2017 14:38

  • 2214
  • 0
Изкуствените дрехи може да са основният замърсител на океаните
© GettyImages/Gulliver

Изкуствените дрехи са източник на пластмаса, която стига до океаните и може да ги замърсява, както и морската храна, твърдят учени, които започват двегодишен проект, за да търсят микроскопични частици във водите на Мексиканския залив, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Проектът ще използва материали от акции за почистване на крайбержието с доброволци. Той ще разчита и на данни от пробите на водата около Флорида. От една година в тях отчитат голямо съдържание на микрофибри - изкуствени частици, които са по-малки и от микрозрънцата от козметиката, попадаща във водата през канализацията.

Изкуствените дрехи изпускат микроскопичните власинки при прането. След това те се насочват през естествените водни пътища до морето. Всичко, което е от найлон или полиестер, изпуска такива власинки, каза Мая Макгуайър от университета на Флорида.

Изследвания на големите езера, Нюйоркското пристанище и околните водни пътища също откриха високи концентрации на замърсяване с пластмаса, включително с микрозърна. Данните на Макгуайър за Флорида са от 1-литрови проби, преминавали през фини филтри. Така са уловени микрофибрите, които преминават свободно през уредите на по-големите океански изследвания.

Според други изследвания микрофибрите могат да бъдат погълнати от морски животни като мидите. Затова все повече специалисти настояват производителите на перални да вземат пред вид опасността от тях за околната среда.

Проектът в мексиканския залив ще използва методологията на Макгуайър. Той се изпълнява от консорциум, в който участват няколко американски университета, като се финансира от програмата за морски отпадъци на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2214 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини