Инвеститорите на Българска фондова борса са получили над 150 млн. лева от дивиденти

  • 16 март 2017 07:43

  • 2255
  • 0
Инвеститорите на Българска фондова борса са получили над 150 млн. лева от дивиденти
© Novini.bg

За трета поредна година Българска фондова борса (БФБ) и Централен депозитар в партньорство с инвестиционни посредници организират днес, 16 март, "Ден за акции". Целта е да се даде възможност на повече хора да опознаят капиталовия пазар и да разберат какво представляват акциите като инвестиция.

С всяка година се увеличават компаниите, разпределящи дивиденти, като за 2016 г. над 150 млн. лв. са раздадени на инвеститорите от печалбите им, а средният доход от дивиденти на акция е бил 4 процента.

В "Деня за акции" всички индивидуални инвеститори ще могат да купуват и продават акции на основен пазар на Българска фондова борса, без да плащат такси към институциите и комисионни към посредниците. В рамките на борсовата сесия на 16 март всички поръчки на физически лица до 2000 лв. ще бъдат безплатни, като възможността се предлага само до 15 изпълнени поръчки на един инвеститор.

Дивидентите и растящият основен индекс на борсата SOFIX са фактор за привличане на нови инвеститори в български акции, посочват от инвестиционния посредник "Елана Трейдинг".

През 2016 г. основният индекс на Българска фондова борса добави 28 процента, като диапазонът на поскъпването на акциите от индекса през годината беше от 7 до 73 процента. Ръстът на SOFIX за 2016 г. го нареди на трето място в Европа след руската и белгийската борса. От началото на 2017 г. българската борса расте с около 7 на сто и привлича нови инвестиции на фона на ниските лихви по депозитите, посочват от "Елана Трейдинг".

За последните 5 години средногодишният доход от дивидент е близо 5 на сто на база статистиката от топ 20 на дивидентните компании. Движението на парите от банките към борсата ще продължи, като появяващата се инфлация по-късно през годината, ще съдейства за ускоряване на растежа на фондовия пазар, отбелязва Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг".

През 2016 г. беше създаден Съвет за развитие на капиталовия пазар, който обединява институциите и браншовите организации в инвестиционната общност и очерта необходимите мерки за превръщането на пазара в реален източник за финансиране на българската икономика.

През март 2017 г. Комисията за финансов надзор (КФН) прие на първо четене промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), които да доведат до коригиране на пречки за развитието на сектора, както и за улесняване на достъпа до него от малък и среден бизнес. През 2017 г. се очаква въвеждането на сегмент за малки и средни предприятия на борсата с облекчени условия, както и възможност за търговия с държавни и ценни книжа.

За първи път развитието на капиталовия пазар се появява и в предизборни икономически платформи на партии, отчитат експерти.
Печалбите от акции на Българска фондова борса са освободени от данъци. Данък доход от дивидент е 5 на сто, като той се удържа при източника и инвеститорът получава чиста сума.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2255 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини