Обмислят създаване на училище за кино

  • 16 март 2017 07:05

  • 2476
  • 2
Обмислят създаване на училище за кино
© Булфото (архив)

Столична община предлага да се създаде средно професионално училище за кино. Кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска подчерта, че това е една от идеите в 10-годишната стратегия "София - творчески град на киното".

Местната власт в София си поставя за цел до 2027 г. столицата да се утвърди като град на киното. Една от идеите, които кметът представи е именно създаване на специализирано училище.

"Да създадем средно професионално училище за кино. Трябва да потърсим регионалното управление по образованието към просветното министерство и към креативни директори на училища, които биха се съгласили да работят в тази насока", обясни тя. От "Московска" 33 планират и учредяване на Общински фонд "Кино", който да дофинансира родни филмови продукции. Приходите ще идват от рекламни такси и общински киносалони.

"Тепърва предстои, след като бъде приета и обсъдена тази стратегия, да говорим за детайлите. Но имаме такава практика и това е възможно, да стартираме внимателно, да преценим всички законови рамки и да можем да създадем такъв инструмент за финансиране на кино", разясни още кметът. 

Цялостната концепция за развитие на на София като град на киното ще премине през публично обсъждане и едва след това местният парламент ще се произнесе.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2476 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.03.23 | 12:17

2
фандък -курвоооооооооооооооооооооооооо
kritik

2017.03.23 | 12:15

1
цялата Мара втасала та само това липсва....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини