Париж и Берлин искат европейски център за борба с радикализацията

  • 15 март 2017 21:24

  • 1387
  • 0
Париж и Берлин искат европейски център за борба с радикализацията
©

Париж и Берлин ще предложат създаването на европейски център за борба с радикализацията, съобщиха на съвместна пресконференция в Париж френският вътрешен министър Бруно льо Ру и германският му колега Томас де Мезиер, цитирани от Франс прес.

"Решихме да предложим на европейските институции конкретна работа по борба с радикализацията и предотвратяването й. Ще поемем заедно инициативата да предложим създаването на европейски център за обмяна на практики по този въпрос, който засяга цяла Европа", обяви Льо Ру.

"Вече направихме много в областта на наказателната отговорност, но тя никога няма да може да бъде единственият отговор в областта на борбата с тероризма", добави Де Мезиер. От 2015 г. Европа е изправена срещу безпрецедентна вълна от джихадистки атентати, припомня Франс прес.

"Центърът, който искаме да създадем, няма за цел да замени националните модели, а да обедини различни дейности в областта, например като оценява дейностите на Ислямска държава, като развива нашата версия, за да достигнем до младежите, изкушени от радикализация", обясни германският вътрешен министър. "В центъра ще има хора с практически опит в контратероризма, учени, може би и хора, отказали се да бъдат терористи, които са променили позициите си. Ще видим", добави той.

В края на февруари доклад на две сенаторки подложи на остра критика взетите във Франция мерки за дерадикализация, определяйки прилаганата политика като провал, припомня АФП.

Последвайте канала на

БТА
1387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини