Експерт: Поражение на референдума ще сложи край на кариерата на Ердоган

  • 14 март 2017 08:57

  • 9351
  • 0
Експерт: Поражение на референдума ще сложи край на кариерата на Ердоган
© БНТ

През последните години в Турция тече процес на външнополитическа експанзия и конфликтът с Холандия е част от него. Това каза в сутрешния блок на БНТ ръководителят на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

Европа е изправена пред избора и баланса между свободата на събиране и националната сигурност. Очевидно Холандия е преценила, че не може да си позволи този износ на турски национализъм на своя територия, заяви Кючуков. Турция черпи геополитически ресурс от войната и кризата в Близкия Изток, от конфронтацията с Русия и Иран. Това й позволява да намира алтернативни писти за развитие, което Анкара експлоатира. Не за първи път Турция използва ресурсите си, за да оказва натиск върху Европа, коментира Любомир Кючуков.

Според експерта по национална сигурност и отбрана доц. Йордан Божилов холандската реакция е предизвикана от опасението, че появата на турски лица в страната би повлияла и на вътрешните процеси. Там предстоят избори, при които залогът е възможната ренационализация на Европа, каза доц. Божилов. В този период е много важно успокояване и връщане към разумното. Този скандал е контролиран – всеки извлича някаква полза от него, но той не се разширява, добави експертът.

Ердоган търси всички възможни начини за прокарване на идеята за конституционните реформи. Борбата е за всеки глас, а едно поражение на практика би означавало край на кариерата му, каза още доц. Йордан Божилов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9351 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини