Освобождават Хосни Мубарак

  • 13 март 2017 19:29

  • 1956
  • 0
Освобождават Хосни Мубарак
© Getty Images

Генералната прокуратура на Египет постанови днес да бъде окончателно освободен бившият президент Хосни Мубарак. Това съобщи вестник "Масри ал яум", който се позовава на адвоката на Мубарак, Фарид ад Диба, предаде ТАСС.

Преди няколко дни защитникът е подал молба за освобождаване на клиента си на основание, че той е изтърпял всички срокове на лишаване от свобода, на които е бил осъден.

На 2 март египетският Касационен съд оправда бившия президент по делото във връзка със смъртта на демонстранти в дните на януарската революция от 2011 г. Това решение е окончателно и не подлежи на обжалване.
Според адвоката Мубарак, който е държан във военна болница в Кайро, ще се върне у дома, когато лекарите преценят, че може да излезе от болница, съобщи Франс прес.

Той обаче няма да може да пътува в чужбина заради разследване на египетския орган, който проучва случаи на незаконно забогатяване.

Решението да бъде пуснат на свобода Мубарак, който управлява с желязна ръка в продължение на 30 години, слага символичен край на Арабската пролет в Египет.

Откакто бе арестуван през 2011 г., Мубарак прекара повечето време във военна болница в Кайро под полицейски надзор.

В делото за смъртта на демонстранти той бе обвинен, че е насърчил убийството на участници в протестите по време на 18-дневния бунт, когато при сблъсъци с полицията загинаха около 850 души.

Той бе осъден на доживотен затвор през юни 2012 г., но след това бе взето решение за започване отначало на съдебния процес срещу него. През ноември 2014 г. друг съд нареди да бъдат отменени всички обвинения срещу него и прокуратурата обжалва.

На 2 март Касационният съд потвърди отмяната на обвиненията.

Иначе през януари 2016 г. апелативен съд потвърди присъда от три години затвор за Мубарак и двамата му синове заради корупция. Тримата бяха обвинени, че са присвоили незаконно над 10 милиона евро, предназначени за поддръжката на президентските дворци. Освен това тримата бяха осъдени заедно да платят глоба в размер на 125 милиона египетски лири (около 15 милиона евро)и да възстановят 21 милиона лири (2,5 милиона евро) на държавата. В присъдата бе взето предвид времето, което вече е прекарал в лишаване от свобода.

Последвайте канала на

БТА
1956 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини