Учредяват Съюз на овцевъдите в Европа

  • 13 март 2017 12:57

  • 2620
  • 0
Учредяват Съюз на овцевъдите в Европа
© Getty Images/Guliver

Подготвя се учредяването на Съюз на овцевъдите в Европа, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България /НАРМОБ/.

По думите му в новоучредения съюз ще участват браншови организации от 12 европейски държави. Уставът и целите му ще бъдат оповестени в рамките на предстоящия Шести национален събор на овцевъдите в България, който ще се състои между 12 и 14 май край Петропавловския манастир.

През тази година в него ще участват над 300 изложители на породисти животи, занаятчии и представители на земеделска техника.
Освен традиционния национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце", на двете открити сцени на събора ще се състои "Гергьовско надиграване", в което ще участват непрофесионални фолклорни клубове от цялата страна, посочи Караколев.

В програмата са предвидени множество изложби, демонстрации, надигравания, както и представяне на етнографски експозиции.
Фермери от България, Европа и Азия ще предлагат мляко и млечни продукти, произведени в собствени мандри, без посредник.

От НАРМОБ подготвят създаването на уебплатформа в която ще бъдат включени данни за овцевъдните ферми на европейския континент. В съвместна разработка участват овцевъдни организации от България, Великобритания, Чехия, Унгария и Грузия. Проектът е предложен за финансиране по европейската програма "Хоризонт 2020" и е на стойност 1,8 милиона евро, отбеляза Караколев.

От овцевъдната асоциация призоваха по време на пролетните празници да се купува агнешко месо директно от фермите, за да е сигурно, че месото е прясно, а не вносно. Прогнозата на бранша е, че килограм живо месо ще струва не по-малко от 5 лева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини