Почина създателят на тетрациклина Лойд Коноувър

  • 13 март 2017 12:15

  • 5477
  • 0
Почина създателят на тетрациклина Лойд Коноувър
©

Химикът, изобретил тетрациклина - един от най-ефективните и масово предписвани антибиотици, Лойд Коноувър, почина на 93 години в САЩ, съобщава Ню Йорк Таймс.

Работата му води до създаването на цяла поредица от подобни медикаменти, спасили живота на милиони хора през годините.

Той започва кариерата си като изследовател в компанията "Пфайзър" в Бруклин през 1950 г. По това време фармацевтичните фирми, окуражени от успеха на пеницилина и как се е справял той с инфекциите по бойните полета на Втората световна война, усилено търсят нови антибиотици. Но пеницилинът идва от природата и малцина са вярвали, че нещо може да се подобри в този продукт на еволюцията.

Коноувър бил заинтригуван защо двата известни антибиотика от природата (хлортетрациклин и окситетрациклин) са с напълно идентична формула с изключение на два атома - хлорен и кислороден, на място, където изглежда, че би трябвало да има водороден. Допускайки, че ако замени тези атоми с водородни, ефективността на антибиотика ще се подобри, той го прави чрез рутинна химическа процедура и с помощта на един помощник. Резултатът е тетрациклин - мощен антибиотик с по-малко странични ефекти. Коноувър възприема това като доказателство, че чрез химическа промяна може да се постигат по-добри лекарства.

Днес почти всички антибиотици са полусинтетични. Тетрациклинът се прилага ефективно срещу множество потенциално смъртоносни инфекции при хората и се хареса на отглеждащите птици и свине в закрити пространства заради стимулирането на растежа и предотвратяването на зарази и масова смърт на животните. Във фермите за цветя пръскат продукцията с тетрациклин - също като средство срещу зарази.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини