Uber призна употребата на тайно устройство за избягване на полицейски контрол

  • 05 март 2017 07:45

  • 30140
  • 2
Uber призна употребата на тайно устройство за избягване на полицейски контрол
© Getty Images

Американската компания за резервиране на транспорт с шофьор чрез платформа Uber призна, че използва тайно устройство, наречено Грейбол (Greyball), за да могат неговите шофьори да избягват да бъдат контролирани от силите на реда, предаде Франс прес. За устройството съобщи преди това в своя публикация в. "Ню Йорк таймс".

В комюнике на компанията до АФП е посочено, че устройството е използвано в градове, където то не е забранено, а основната му цел била да защити шофьори от злонамерени конкуренти или противници на услугата, използващи смартфоните си, за да им пречат, а не действително да поръчат кола.

Uber подчертава, че системата се използва най-вече на места, където има опасност за сигурността на водачите, и в много редки случаи, за да избегнат проверка на силите на реда.

Според "Ню Йорк таймс" устройството се използва в много страни, но тъй като употребата му е била пазена в тайна от Uber това засилва конкурентоспособността му спрямо традиционните таксита в много градове.

Това съобщение се появи в момент, когато Uber е изправен пред обвинения в сексуален тормоз от негова бивша служителка, кражба на технологии за безпилотни автомобили от Google, а самият ръководител и основател на услугата Травис Каланик неотдавна влезе в разправия със свой шофьор, след което беше принуден да се извини на служителите си.

Uber се оценява на 68 милиарда долара и развива дейност в десетки страни. Компанията обаче трупа загуби и влиза в спорове с такситата, и собствените си шофьори и властите в много градове. Досега предприятието до голяма степен покрива финансовите си нужди от частни инвестиции

Последвайте канала на

БТА
30140 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.03.09 | 04:02

2
След седесарския преврат у нас е анархия във всичко. Такива уреди не ни трябват, и без това ние от СДС правим каквото си искаме.
kolxo

2017.03.09 | 04:02

1
А не както след деветосептемврийския преврат, когато правехте само каквото искаха в Москва?

Добави коментар

Водещи новини