ЕП прие важен доклад за Македония, Сърбия и Косово

  • 01 март 2017 07:24

  • 7261
  • 1
ЕП прие важен доклад за Македония, Сърбия и Косово
© Getty Images (Архив)

Външната комисия на Европейския парламент прие докладите за напредъка на Македония, Сърбия и Косово към евентуално членство в ЕС. В докладите са приети поправките, предложени от двама български евродепутати - Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки.

"Поправките имат за цел да защитят правата на българските общности в тези страни", обясни Андрей Ковачев.

"Що се отнася до македонския доклад става въпрос за недискриминация на гражданите, които открито заявяват тяхната българска идентичност, за това да се честват общо историческите дати, събития и герои от нашата обща история и да се подпише един договор за добросъседство. За Сърбия призовахме процесът на превод на учебници на български език за уениците в Босилеград и в Цариброд да продължи, да бъде устойчив, да има достатъчно български паралелки в тези градове, където има българско малцинство. В доклада за Косово беше прието също и гарантирането на правата на горанската общност", заяви още той.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
7261 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Димитър Борисов

2017.11.14 | 02:47

1
Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки свършиха работа която защитава българските интереси. Само по такъв начин могат да заслужат големите си заплати. Другите ни евродепутати не се сетиха и бяха само евротуристи. 02.3. 2017г.

Добави коментар

Водещи новини