Дворецът на културата в Перник отбелязва 60-годишен юбилей

  • 28 февруари 2017 06:59

  • 4238
  • 1
Дворецът на културата в Перник отбелязва 60-годишен юбилей
©

Дворецът на културата в Перник днес отбелязва 60-годишен юбилей.

Сградата е емблематична за града. Строена е в продължение на три години и половина от най-добрите български майстори по проект на арх. Александър Дубовик. За времето си е била най-голямата сграда от този род не само в България, но и на Балканския полуостров.

Разположен на входа на централния градски парк, Дворецът заема площ 4 250 кв.м и застроени 5 000 куб.м.

"Фасадата е съгласувана с елементи от класиката, претворени с наши битови елементи с цел да се даде характер на национална архитектура. Всички материали, употребени при построяването на Двореца на културата са български. Колонадата е направена от врачански камък, корнизите и рамките на останалата част са от русенски, бесарбовски камък, друга част са оформени от терра-нова и гранит. Много богатата декорация от жабленски камък и мушелкалкът по стените на фоайето също са български", разказва арх. Дубовик ден преди официалното откриване, припомня БТА.

Решение за изграждане на Двореца на културата е взето след излизането на Постановление номер 28 от 16 май 1953 г. на Министерския съвет. Обявен е и конкурс. Срокът за изработване на идейните проекти е бил само 40 дни. Достолепната сграда е издигната върху отчуждено дворно място. Първата копка била направена на 15 юли 1953 г. Скулпторните пана и барелефите са дело на скулпторите Любомир Далчев, Михайло Парасчук, Б. Тилов, Секул Крумов и керамиците П. Димитров и Ст. Райнова. Строителството е било наблюдавано от тогавашния заместник-министър на комуналното строителство и благоустройство Иван Петров и главния архитект на България Борис Марков.

Дворецът на културата е открит на 10 февруари 1957 г. Същата вечер за първи път перничани са гледали балет. В големия салон на новооткритата сграда се е състоял концерт - Софийската държавна опера е гостувала с балета "Хайдушка песен" от Александър Райчев. Салонът не отстъпвал в техническо отношение, и като великолепие, на музикалните салони във Виена, пише краеведът Иван Ерулски.

Година след официалното откриване на Двореца на културата в една от залите му започнала да функционира първата в България забавачница по френски език. Създадена е била постоянна художествена изложба, по-късно и самодеен оперен състав, народен битов оркестър, танцов ансамбъл, естрадно-сатирична група, множество детски състави и др. Оттук са тръгнали професионалните балерини и балетисти Надя Златкова, Манол Денков, Румен Будинов, Соня Иванова и др.

В пернишкия театър са работили почти всички известни български артисти. В Двореца могат да се видят автографи на няколко десетки най-изтъкнати български интелектуалци, творци, дипломати, политици и др.

През 1982 г. Дворецът на културата е бил награден с орден "Кирил и Методий" първа степен. От 2000 г. творчески и административно Дворецът на културата е прераснал в общински комплекс. Станал е институция, осъществяваща дейности по създаване, разпространение и опазване на културните ценности. И днес Дворецът на културата е духовно сърце на града, най-посещаваната сграда в Перник, запазила своето великолепие на фона на новите модерни постройки, коментира неговият директор Петьо Фетфов. По думите му тук се помещават 4 културни института, които са самостоятелни юридически лица.

В условията на финансова стагнация местната управа не съкрати средствата за Двореца на културата и така запази водещите му звена. Много внимателно и прецизно се работи по проект за енергийно обновяване на сградата, така че да не бъде накърнено нейното достолепие и величие, коментира кметът на община Перник Вяра Церовска. Кръглата годишнина ще бъде отбелязана с голям концерт, в който ще вземат участие всички състави към Двореца на културата - духовият оркестър, който тази година навършва 115 години от създаването си, камерен оркестър "Орфей", ансамбълът за народни песни и танци "Граовска младост", народният оркестър, смесеният камерен хор "Иван Топалов".

Заедно с тях на сцената ще се изявят и децата от обединената школа по изкуства. Пред родна публика ще пее солистката на Софийската филхармония оперната певица Елена Механджийска, а специално за годишнината от Лондон долетя друга талантлива перничанка - джаз певицата Маринелла Пашова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4238 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.04.16 | 23:04

1
Най-неподходящата сграда,с най-неподходящото име,на най-неподходящото място...

Добави коментар

Водещи новини