Британската Камара на лордовете поднови дебатите Брекзит

  • 27 февруари 2017 20:12

  • 11269
  • 1
Британската Камара на лордовете поднови дебатите Брекзит
©

Камарата на лордовете в британския парламент възобнови работата си по законопроекта за стартиране на Брекзит с очакваната поправка за съдбата на три милиона европейски граждани, живеещи в Обединеното кралство, предаде БТА, цитирайки АФП.

Камарата на общините вече одобри текста на 9 февруари с 494 на 122 гласа. Дебатите в Камарата на лордовете, където управляващите консерватори са малцинство, започнаха миналата седмица и се очаква да продължат до сряда преди заключително гласуване, насрочено за 7 март. Освен поправката за правата на гражданите от ЕС във Великобритания, горната камара ще обсъди поправките за Северна Ирландия, която ще има обща сухоземна граница с ЕС след Брекзита, за парламентарното гласуване на окончателното споразумение за Брекзита, за втори референдум за споразумението и за търсенето на начини за оставане в единния пазар на ЕС, посочва Ройтерс.

В идеалния случай правителството би желало текстът да бъде одобрен без промени и да се избегне ново разглеждане в долната камара. Така министър-председателката Тереза Мей ще може да задейства веднага след това чл. 50 от Лисабонския договор, в рамките на обявения от нея срок - до края на март. При откриването на дебатите миналия понеделник Мей призова членовете на Камарата на лордовете да не блокират текста. Не искам никой да поставя пречки пред волята на британския народ, 52 процента от който гласува за излизане от ЕС, каза тя. "Налице е почти единодушна воля да направим каквото трябва и да гарантираме, че европейските граждани ще имат правото да останат", заяви Дик Нюби, водач на либералните демократи в Камарата на лордовете, пред в. "Гардиън".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
11269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ученика

2017.02.28 | 13:15

1
Тереза Орловски да разкаже за манипулирането на вота по-добре!

Добави коментар

Водещи новини