Вдигат виенско колело до кулата в Пиза

  • 27 февруари 2017 17:47

  • 2022
  • 0
Вдигат виенско колело до кулата в Пиза
© Getty Images

Общинарите в Пиза решиха до Наклонената кула в града да бъде сглобено виенско колело с диаметър 50 метра или високо почти колкото извисилия де на 56 метра прочут архитектурен и исторически паметник, съобщи „Монитор”.

Строителството на развлекателното съоръжение би трябвало да започне в началото на лятото и да завърши до края на юли. Колелото ще се завърти на паркинга, където сега спират автобусите, докарващи всяка година тъдява над 2,5 млн. посетители от близо и далеч.

Ако се вярва на шефа на общинския отдел „Култура и производствени дейности“ Андреа Феранте, основната цел на съоръжението е да накара многобройните туристи да посещават не само събраните на „Площада на чудесата“ забележителности като Наклонената кула, баптистерия, катедралата и средновековната крепостна стена, а целия град Пиза. Неговите романтични средновековни улици, красивите кейовете край реката Арно и многобройните паметници на културата, според чиновника се виждат прекрасно само от високо и карат човек да се впусне всред тях, за да ги преоткрие за себе си. Въобще Феранте е убеден, че колелото ще изиграе същата роля за популяризирането на Пиза, каквато били изиграли подобните съоръжения във Виена, Лондон и Париж.

Точно обратното обаче смятат професорите от известния в цял свят местен университет. За тях Виенското колело до „Площада на чудесата“ не само ще загрози намиращите се из него забележителности, но ще създаде истински хаос в движението по пътищата наоколо. Освен това вместо да привлече туристи, съоръжението ще ги отблъсне, тъй като ще ги принуди да вървят много повече време от новия паркинг, отколкото петте минути от сегашния до Наклонената кула, например.

Последвайте канала на

Novini.bg
2022 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини