Нов вирус източва банкови карти при пазаруване онлайн

  • 26 февруари 2017 07:05

  • 21758
  • 3
Нов вирус източва банкови карти при пазаруване онлайн
©

Нов вирус краде данните от банковите карти на хора, които пазаруват в онлайн магазини. Зловредният код е особено интелигентен – може да се самолекува и се възпроизвежда дори и след изтриване.

„След два дни изчезна и самият онлайн магазин. Започнахме да го издирваме и опряхме до разплащателната институция, откъдето казаха, че отговорността е на онлайн магазина”, каза потърпевша пред БТВ. Платежните оператори отчитат, че 40% от българите купуват в мрежата няколко пъти месечно. От националната статистика пък са изчислили, че този процент е 16. За всички тях има рискове, когато не проверяват сайтовете, през които пазаруват. Внимавайте дали сайтът е защитен – адресът да започва с HTTPS и да е сертифициран по стандартите за сигурност при плащане с кредитни карти PCI, съветват експерти по киберсигурност.

Обикновено връзката се къса между сайта на магазина и този на платежния оператор. Ако сайтът не е защитен, данните ви могат да бъдат пренасочени от киберпрестъпници. Вирусът се активизира всеки път, когато някой направи поръчка. У нас жалбите на ужилени от онлайн пазара растат, обобщават от Комисията за защита на потребителите. За последната година от 2000 жалби 10% са свързани с онлайн покупки.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
21758 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Gost

2017.02.27 | 11:07

3
Kresidnite karti sa zastrahovani i bankata e dlijna da virne parite

2017.02.27 | 08:39

2
Да де, ама първо трябва да докажеш, че не си бил ти.

2017.02.27 | 08:39

1
Това е само руски хакер, те умеят само да крадат и нищо друго, но рано или късно и хващат защото толкова са ''хакери'' :))

Добави коментар

Водещи новини