Адвокат на Цветан Василев отказа да получи обвинението му

  • 25 февруари 2017 06:48

  • 11747
  • 4
Адвокат на Цветан Василев отказа да получи обвинението му
© Булфото (архив)

Бившият директор на затворената Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев не е получил постановлението си за привличане като обвиняем за изнасяне на близо 206 млн. лв. от касата на КТБ.

Адвокатът му Лазар Карадалиев е отказал да го приеме и е заявил, че прокуратурата трябва да го търси в Белград. Това стана ясно от хилядите страници с обвинителни материали, които прокуратурата публикува на сайта си вчера. Василев има още две обвинения - за източване на банката чрез кредитиране на свързани фирми и ръководство на организирана престъпна група. Изнесените пари са били съхранявани в мазето на централния офис на банката на пл. "Гарибалди" в столицата, твърди обвинението. От там на няколко пъти са били изнесени близо 206 млн. лв. в различна валута. Това било правено със съдействието на няколко души - зам. главния счетоводител Борислава Кючукова, кредитните специалисти Светлана Георгиева, Александър Пантелеев, Георги Зяпков, Рангел Стойчев, Елка Стойчева и Елена Инджева, счетоводителката Мария Димова, касиерката Маргарита Петрова, вътрешния одитор Снежанка Стефанова и одиторите от КПМГ Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, пише в прокурорския акт.

Обвинения имат и изпълнителните директори на банката - Георги Христов, Илиан Зафиров и Орлин Русев. Според разследващите парите са изнасяни от декември 2011 г. до 20 юни 2014 г., когато банката бе затворена. Василев е обвинен като подбудител. Като извършител е посочена касиерката Петрова, а за помагачи - Кючукова и Димова. Главната каса се е намирала в сутерена на сграда на дълбочина 3.65 м. В един случай в изнасянето на парите е участвал и Орлин Русев. Не става ясно къде са занесени пачките с пари.

Според разследващите Василев е действал като подбудител при отпускане на редица привидни кредити. Например 10,5 млн. евро, с които е трябвало да се увеличи капиталът на корабостроителницата в Русе и Краун Медиа ЕАД, собственик на TV7. Те са били отпуснати на трето дружество - Акванада ЕООД, което вече е имало задължения към банката. На това дружество многократно са отпускани кредити под различни предлози - увеличаване на капитал, погасяване на задължение, покупка на акции. Разследващите смятат, че кредитите са отпускани в нарушение и на правилника на самата банка - без бизнес план, прогнозни парични потоци, анализ на финансовото състояние на кредитополучателя, документи за обезпечение, наличие на тежести и др., пише в. Сега.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
11747 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
гост

2017.03.29 | 01:03

4
На тоя съм му измислил терапия,през 2часа да го чука магаре и ще му се приберат очите.

2017.03.28 | 23:57

3
ах тези пари!

2017.03.28 | 23:57

2
наистина ли някой мисли, че всички политици не са облажили от удара КТБ...?!?!?

2017.03.28 | 23:57

1
Кой на пусна в Европа?

Добави коментар

Водещи новини