Вижте кои са най-честите причини за инциденти с газови бутилки

  • 24 февруари 2017 12:59

  • 2521
  • 2
Вижте кои са най-честите причини за инциденти с газови бутилки
© Булфото (архив)

Препълнени газови бутилки са сред най-честите причини за инциденти в използването им за битови нужди.

Анализът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) показва, че продължават нарушенията на бензиностанции и газостанции, които пълнят газови бутилки за битови нужди без да разполагат с необходимото оборудване, с което застрашават живота и здравето на хората, съобщиха от ДАМТН. През миналата година инспекторите на ДАМТН са съставили наказателни постановления за над 20 000 лв. за подобни нарушения.

Проблемът е много сериозен и не трябва да бъде подценяван. Само за първия месец на тази година са регистрирани 17 случая на произшествия с газови бутилки за битови нужди, като при тях са пострадали 4 човека. Негативната тенденция се запазва през последните години като за 2016 г. общо тези инциденти са били 248, а през предходните три години между 199 и 217. Заради зачестилите случаи на инциденти при употреба на газови бутилки за битови нужди, ДАМТН разпространява важна информация за потребителите. Продължават и проверките в цялата страна на бензиностанции, газостанции и пълначни пунктове.
Хората трябва да знаят, че когато отиват до близката бензиностанция или газостанция, за да напълнят газовата си бутилка с това не само нарушават закона, но и застрашават живота и здравето на себе си и най-близките си хора. Единствено на лицензираните пълначни пунктове, специалисти правят допълнителен външен преглед на продукта и дават заключение за риска от употребата му, в зависимост от неговото състояние. Също така всяко пълнене на бутилката на пълначна станция се отбелязва в специален дневник, в който се вписва и номера на бутилката и срока на годността ѝ. Периодично се проверява и вентила на бутилката с пенообразуващо веществото, за да предотврати пропускане/изтичане на газ.
Не по-малко важно е и потребителите да купуват технически изправни газови бутилки, което може да бъде проверено от табелата им. Там ще намерят задължителна информация за годината и месеца на техническия преглед, на който е преминал уредът, като той е със срочност от 10 години. При избор на газова бутилка е важно същата да няма корозия (ръжда) и да са налични задължителните предупредителни текстове върху газовия уред, върху опаковката му и върху предупреждаващата го инструкция, в което да бъде указано подходящото място за използване – на открито място или в закрито помещение, в което е осигурена достатъчна вентилация.
Газовите уреди, ползвани в заведения за обществено хранене, задължително следва да са регистрирани и преминали периодичен технически преглед, удостоверен със стикер, съдържащ номер на лицензията на органа за технически надзор, датата на прегледа и годината на следващия преглед.
Всички съвети към потребителите при употребата на газови бутилки за битови нужди могат да бъдат намерени на сайта на ДАМТН – www.damtn.government.bg.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2521 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1111

2017.02.25 | 11:05

2
Какви проверки,кви пет лева !!! Бати простотиите !!!!
ано ним

2017.02.24 | 18:50

1
едно си баба знае ,едно си лае ,айде спрете да пишете простотии .

Добави коментар

Водещи новини