Национален парк "Рила" чества четвъртвековен юбилей

  • 24 февруари 2017 07:24

  • 2501
  • 0
Национален парк "Рила" чества четвъртвековен юбилей
© Булфото (архив)

Националният парк "Рила" е най-големият национален парк в България и един от най-големите в Европа. Всички резервати на неговата територия и паркът като цяло са включени в Списъка на ООН на националните паркове и еквивалентните на тях резервати, заяви в интервю за БТА директорът на дирекцията на НП "Рила" Красимир Андонов по повод четвъртвековният юбилей от обявяването на парка на 24 февруари 1992 г., създаден да съхрани природата на планината и свързаните с нея традиции и поминък на местното население.

"НП "Рила" се намира на територията на четири административни области - Благоевградска, Софийска, Кюстендилска и Пазарджишка, на единадесет общини - Благоевград, Симитли, Разлог, Белица, Якоруда, Белово, Костенец, Долна баня, Самоков, Сапарева баня и Дупница и 25 землища на населени места. Територията на парка включва най-защитените от въздействието на човешката дейност горски екосистеми, представени от смърч, ела, бяла мура, клек и други. Около 95 процента са естествени - със средна възраст 100 години.

Разнообразието на хабитатите определя важното място на парка в европейската екологична мрежа Натура 2000. Богато е биологичното разнообразие на парка. Срещат се около 1400 висши растения", разказа Красимир Андонов, който работи в парковата дирекция в Благоевград от 2002 г. Андонов е магистър по биология и химия, завършил е Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Оглавява дирекцията през периода 2010-2013 г., неин директор е от 2015 г. насам.

Днес, по повод 25-годишнината от обявяването на Национален парк /НП/ "Рила" за защитена територия, дирекцията на парка в Благоевград организира поредица от прояви под мотото "25 години Национален парк "Рила" - 25 години предизвикателство за идните поколения". Годишнината ще бъде тържествено отбелязана в зала номер 5 на Община Благоевград. Програмата предвижда представяне на защитената територия, на постиженията и бъдещите предизвикателства пред парковата администрация, празнична програма, отличаване на партньорите и приятелите на парка.

Последвайте канала на

БТА
2501 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини