В обществения транспорт се разпространяват страшни инфекции

  • 24 февруари 2017 07:19

  • 19164
  • 1
В обществения транспорт се разпространяват страшни инфекции
©

Животът в града е изпълнен с много опасности, и една от най-големите опасности е инфекцията. В студения сезон, а и не само тогава, всеки който ползва обществен транспорт е изложен на потенциална опасност, пише lekuva.net.

Винаги има начин да се избегне превръщането в жертва на неприятни и понякога ужасяващи заболявания. Прочетете следващите редове, за да разберете как да се предпазите от инфекции, докато ползвате обществения транспорт.

Най-предразположени от инфекции в градския транспорт са възрастните хора и децата. Проблем е пътуването в градския транспорт и за хората с хронични заболявания, както и за онези, които го ползват изключително често. По време на епидемии опасността от зараза в обществения транспорт се задълбочава. Голяма част от много опасните болести не е възможно да се „хванат“ в градския транспорт, но все пак трябва да имате едно на ум. Това е така, защото не всички бактерии са в състояние да оцелеят в градския транспорт. Но има някои, които са особено упорити.

Например, не можете да се разболеете от Ебола, защото се изисква контакт с течности от заразен човек. Подобна е ситуация и с HIV или бактерии, които причиняват сериозни заболявания като некротизиращ фасциит.

Заслужава да се отбележи, че има хора, които ежедневно пътуват в обществения транспорт, и си създават имунитет към много инфекциозни заболявания. И все пак пациенти с ОРВИ – остри респериторни вирусни инфекции ползват градския транспорт. В него пътуват и хора със заразни кожни заболявания. Затова винаги трябва да бъдем нащрек.

Има и риск от заразяване с различни кожни заболявания, защото по перилата и седалки, както и при близък контакт заразата може да се разпространи. Краста, херпес, трихофития и други кожни проблеми могат да ви накарат да се посетите в най-скоро време дерматолог. Затова не бъдете скептични към инфекциите, които съществуват и се предават в градския транспорт.

Необходимо е да се придържате към определени правила за безопасност.

Съвети как да се предпазите от инфекции в обществения транспорт

1. Ако сте близо до човек, който често кашля или киха, опитайте се да отидете по-далеч от него.

2. Ползвайте антибактериални кърпички веднага след като слезете от превозното средство.

3. Съвет за дамите и младите момичета. В горещите дни не сядайте направо върху седалката, ако сте с къса пола или къси панталони. разбира се, няма да умрете ако седнете върху седалката, но по-добре е да сложите нещо отгоре, като връхна дреха, например. Най-добре е да останете прави, ако това не е проблем за вас.

4. Ако сте болен – останете си у дома. Ако се налага да излезете и да ползвате обществен транспорт – носете маска. Маска може да се носи и по време на грипни епидемии.

5. Винаги носете в чантата си антибактериални кърпички или антибактериален гел. Не е случаен факта, че подобни гелове има на касите на по-големите магазини.

6. Не докосвайте лицето, носа и очите, преди да сте измили ръцете си, след като сте били в градския транспорт.

Въпреки, че живеем в 21 век, не забравяйте някои прости и основни правила за лична хигиена след като сте ползвали обществения транспорт.

Всеки човек е различен, всеки организъм е уникален и има различна резистентност към заради и инфекции с вируси и бактерии.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
19164 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.03.05 | 11:43

1
Стига сте плашили хората. Да не искате да пътуваме само с коли? Това е то хибридната война.

Добави коментар

Водещи новини