Осъдиха бивш шеф на МВФ на 4 г. затвор

  • 23 февруари 2017 16:52

  • 3112
  • 0
Осъдиха бивш шеф на МВФ на 4 г. затвор
© Gettyimages

Бивш изпълнителен директор на Международния валутен фонд Родриго Рато беше осъден на четири години и шест месеца затвор за злоупотреба с фондове по времето, когато е начело на две испански банки.

Испанският национален съд мотивира присъдата на Рато със злоупотреби по времето, когато ръководи „Caja Madrid“ и „Bankia“.

Банкерът, който е и бивш испански министър на икономиката, беше изправен пред съда с още 64 бивши управители на двете финансови институции, обвинени в злоупотреба с общо 12 млн. евро за периода между 2003 г. и 2012 г. Те са обвинени в това, че са плащали свои лични разходи с кредитни карти, предоставени им от двете банки, без обаче да оправдават или да декларират изхарчените от тях средства пред данъчните власти, припомня БТА.

Според обвинението Рато е запазил „корумпираната система“, установена от неговия предшественик Мигел Блеса, след като поема ръководния пост в „Caja Madrid“ през 2010 г. По-късно той прилага схемата и в „Bankia“, основана през 2011 г. след сливането на „Caja Madrid“ с шест други спестовни банки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3112 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини