Над 20 000 земеделски стопани се възползват годишно от услугите на НССЗ

  • 23 февруари 2017 14:19

  • 3917
  • 0
Над 20 000 земеделски стопани се възползват годишно от услугите на НССЗ
©

Над 20 000 земеделски стопани се възползват годишно от услугите на Националната служба за съвети в земеделието(НССЗ). Това каза в Пловдив Светла Янчева, служебен зам.- министър на земеделието и храните, по време на конференция на Европейски форум на съветнически служби на тема "Обучение на съветници и иновационно брокерство за ефективно земеделие".

По думите й тези земеделски стопани получават над 80 000 консултации средногодишно, като чрез безплатните консултации на НССЗ се спестяват на земеделците около 3,2 милиона лева годишно.

Светла Янчева заяви подкрепата на България за развитието на системите за съвети в земеделието и за засилване на тяхната роля за внедряване на иновации.

"Иновациите в земеделието е въвеждането на нови модели, системи, схеми и други подходи, които да доведат до промяна в работата на земеделските стопанства така, че те да могат да отговорят на предизвикателствата на променящият се свят и да бъдат по-конкурентоспособни и да се развиват успешно", каза пред журналисти Любомир Маринов, изпълнителен директор на НССЗ.

В 27-те офиса на службата в страната работят 70 специалисти, като Маринов сподели мнение, че те не са достатъчни, за да отговарят на нуждите на селскостопанските производители.

През последната година над 70 процента от бизнес плановете на младите фермери са изготвени от служители на НССЗ, както и над 90 процента на малките стопанства, като подходите и моделите към всеки земеделски производител е различен и индивидуален, каза още Маринов.

Той каза още, че предстои отваряне на мярка 4.1.2 - подпрограма за "Инвестиции и материални активи" по ОП "Развитие на селските райони", като по нея одобрен земеделец ще може да получи до 15 000 евро за инвестиции в своето стопанство. Според Любомир Маринов по тази мярка могат да бъдат подпомогнати около 600 български земеделски стопани.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3917 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини