За три години е подновен половината от автобусния парк в София

  • 23 февруари 2017 13:37

  • 1257
  • 1
За три години е подновен половината от автобусния парк в София
© Булфото (архив)

За последните три години подменихме половината от автобусния парк в столицата. Модернизацията на градския транспорт продължава. Подготвят се процедурите за закупуването на електробуси, щадящи околната среда. Това заяви днес пред журналисти в Столичния общински съвет /СОС/ кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Тя бе помолена да коментира вчерашното решение на Административния съд София - град от вчера, с което се отменя решението на СОС за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община. Столичната община ще обжалва пред Върховния административен съд. Има закони и те трябва да се спазват ясно. Каквото реши съдът, това ще се случи, каза столичният кмет. Част от мотивите на съда са, че хората не могат да купуват дългосрочни карти, но откакто е взето това решение, на 1 юни 2016 г., масово се купуват различни видове карти. Хората искат да пътуват по-евтино и по-комфортно в нови транспортни средства, това може да стане именно с картите. Такива има за ученици, студенти, пенсионери, на цена по-ниска дори от 50 ст. за единично пътуване, отбеляза кметът. По думите й има увеличение на продажбите на картите в някои случаи около два пъти, а цената на годишните карти беше намалена наполовина.

Зафир Зарков, член на транспортната комисия към СОС посочи, че коректно са извършени всички финансови разчети, решението за промяната е правилно и по никакъв начин не променя начина на придвижване в града.

Според Екатерина Йорданова, председател на транспортната комисия към СОС, основна задача на Столичната община и на общинския съвет е осигуряване на все по-добра и по-качествена транспортна услуга. С всичките ни действия, ние единствено сме се водили от интереса на гражданите, каза Йорданова.

В наредбата сме се опитали по най-добрия начин да намерим решение на това как да предоставим по-добра услуга на поносима цена и да имаме една от най-добрите социални политики по отношение на развитие на транспортната услуга. Тя припомни, че наредбата не се отнася единствено до увеличаване на цената на еднократното пътуване в градския транспорт, а до запазване и разширяване на обхвата на картите за пътувания. Наредбата представлява пакет от мерки за подобряване на услугата, каза Йорданова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1257 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Димитър Борисов

2017.02.23 | 17:01

1
За три години по разбитите пътища новите автобуси ще остареят. 23.2.2017г.

Добави коментар

Водещи новини