Ръст в оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи” през четвъртото тримесечие на 2016 г.

  • 23 февруари 2017 12:47

  • 1088
  • 0
Ръст в оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи” през четвъртото тримесечие на 2016 г.
© novini.bg

По предварителни данни през четвъртото тримесечие на 2016 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи”, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 3.1% спрямо третото тримесечие на 2016 година. Ръст е регистриран при почти всички дейности в сектора, като най-висок е за „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта” (7.0%). За това сочат данните на Националния статистически институт. Намаление се наблюдава само при дейност „Воден транспорт” - с 22.8%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” нараства с 4.0% спрямо третото тримесечие на 2016 година. Най-голямо увеличение е отчетено при „Издателска дейност” и „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика” - с 12.7%. Спад се наблюдава при „Радио- и телевизионна дейност” (3.9%) и „Далекосъобщения” (0.8%).

При почти всички дейности в състава на Други бизнес услуги се наблюдава нарастване на индекса на оборота спрямо предходното тримесечие, като то е най-голямо при „Други професионални дейности” (7.9%). Само при две дейности е регистрирано намаление: „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи” - с 9.7%, и „Рекламна дейност и проучване на пазари” - с 4.9%.
Годишни изменения

През четвъртото тримесечие на 2016 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи” нараства с 8.0% в сравнение със същото тримесечие на 2015 година. Увеличение се наблюдава при всички дейности, като най-значително е при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта” (15.7%) и „Пощенски и куриерски услуги” (10.8%).

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” е със 7.3% по-висок в сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 година. Нарастване на индекса на оборота има при повечето дейности, като най-съществен е ръстът при „Издателска дейност” - със 17.3%, следван от „Дейности в областта на информационните технологии” - с 14.5%, и „Информационни услуги” - с 13.1%. Спад се наблюдава при „Радио- и телевизионна дейност” (7.0%) и „Далекосъобщения” (0.5%).

При Други бизнес услуги най-голямо увеличение спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г. е регистрирано при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност” - с 24.6%, а най-съществено е намалението при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи” (22.6%).
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1088 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини