2-ма кандидати за френски президент обединяват сили

  • 23 февруари 2017 09:28

  • 1570
  • 0
2-ма кандидати за френски президент обединяват сили
© gettyimages (архив)

Кандидат-президентската кампания на Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на получи неочаквана подкрепа от изненадващия съюз с ветерана центрист Франсоа Байру, пише британският в. "Гардиън".

След седмици на очакване Байру заяви, че няма да се кандидатира и предложи да обедини силите си с Макрон. Безпрецедентното решение изненада френските анализатори и останалите кандидати, отбелязва изданието, посочвайки, че по-голямата част от подкрепялите Байру ще прехвърлят гласовете си за Макрон, давайки му шансове да изпревари десноцентристкия кандидат Франсоа Фийон.

Байру обаче предложи подкрепата си при условие, че програмата на Макрон ще включва закон за морал в обществения живот, особено по отношението на конфликта на интереси, отбелязва френският в. "Монд". Той подчерта, че иска истинска промяна, а не просто рециклиране на стари практики. Кандидат-президентската кампания досега обаче се характеризира със сериозните предизвикателства, отправени към френския политически елит, подчертава в. "Файненшъл таймс". Това развитие отразява англоамериканските "бунтове", довели до референдума за Брекзита и победата на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския на президентските избори в САЩ, отбелязва изданието.

При отслабена десница, нестабилен център и разделена левица, единственият печеливш беше Марин льо Пен, лидерка на крайнодесния Национален фронт, подчертава британското издание, посочвайки, че тя е един от фаворитите. Макар че социологическите проучвания прогнозират победата на друг кандидат на втория тур, разликата между тях се скъсява. Досега се смяташе за немислимо Франция да избере кандидат на Националния фронт, но ако френският елит не се мобилизира скоро, през май в Елисейския дворец може да влезе привърженичка на "Фрекзита", която се възхищава от Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, предупреждава в. "Файненшъл таймс".

Британската премиерка Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в трябва да работи със следващия френски президент, независимо за кого ще гласуват французите, подчертава британският в. "Телеграф". "Партията на Льо Пен е неприятна. Някои от членовете й проявяват антисемитизъм, ксенофобия и расизъм. Политиката й, особено по отношение на търговията, е неразумна, а отношенията й с Русия предизвикват притеснение", пише изданието. То подчертава, че никой разумен наблюдател не би изключил изцяло възможността лидерката на Националния фронт да стане следващия президент.

"Неотдавнашният опит показва, че немислимото често се оказва възможно", добавя в. "Телеграф", напомняйки, че британските интереси са вечни, а Мей е длъжна да ги опазва, независимо от личните си предпочитания и дали подкрепя позициите на чуждестранните политици.

Последвайте канала на

БТА
1570 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини