Цветозар Томов: Утре ще стане ясно дали ще гласуваме и машинно

  • 23 февруари 2017 09:09

  • 1524
  • 0
Цветозар Томов: Утре ще стане ясно дали ще гласуваме и машинно
©

Най-вероятно утре ЦИК ще има решение дали фирма "Лирекс БГ" ще бъде допусната да осъществи поръчката за машинното гласуване.

Това каза в сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Вчера комисия на ЦИК е разгледала заявлението, постъпило в последните 13 минути от обявения краен срок. Днес предстои разглеждането на техническото предложение и финансовите параметри на офертата. Срокът в процедурата е бил до 28 февруари, но комисията е решила да го съкрати с 4 дни. Ако има спорни моменти, комисията ще удължи отново срока, обясни Цветозар Томов.

Още вчера ЦИК е обсъждала въпроса за одит на целия проект. В момента, в който бъде одобрена офертата за изпълнение, комисията ще вземе решение и по този въпрос, каза Томов. Обучението на Секционните избирателни комисии за работа с машините също е предвидено в процедурата. То ще започне веднага, след като е напълно ясна технологичната последователност. Това няма да е фатално тежък проблем, тъй като допълнителните изисквания за извършване на машинното гласуване не са чак толкова много. Освен това изпълнителят трябва да осигури екипи, които да реагират на всеки проблем в рамките на час.

Предвижда се резултатите от машините да се вписват в протоколите, но ще се съхраняват и на електронен носител. Възможна е и ръчна проверка чрез касова бележка от машината. По думите на Томов за момента подготовката на изборите върви добре. Още 5 дни остават на българите в чужбина да подадат заявление за гласуване. Вече има няколко страни с над 2000 заявления. Най-активни са българите в Турция, Великобритания, Испания, Германия и САЩ, каза говорителят на ЦИК.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1524 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини