Радиоактивни глигани бродят в Чехия

  • 23 февруари 2017 08:22

  • 6545
  • 3
Радиоактивни глигани бродят в Чехия
©

В Чехия тази зима е открит необичаен проблем, засягащ месото от диви глигани, което е местен деликатес. Оказва се, че много от тези животни са радиоактивни. Изследванията показват връзка с една катастрофа от преди 30 години, която дълго ще напомня за себе си - ядрената авария в Чернобил, съобщава БНТ.

В планината Шумава в югозападна Чехия ловът е традиция. В Чехия, както навсякъде, ценят месото от дивеч. Ястия с месо от диви глигани се сервират в ресторанти и се готвят у дома. Но тази зима са открити глигани, заразени с радиоактивния изотоп цезий 137.

"Изследваме стотици глигани от заразените области и близо 50 процента от тях показват стойности над допустимите граници за цезий 137", коментира Ян Розмос от Чешкия ветеринарен институт.

Този изотоп е изпуснат при аварията в Чернобил през 1986 г. и се е разнесъл на обширна територия, чак до този регион. Цезий 137 е открит в гъби и е установено, че трюфелите поемат големи дози от него. През зимата храната е оскъдна и глиганите ровят под земята за трюфели. Именно така поемат радиация. Това става обикновено от октомври до февруари.

"Проблемът е сезонен, но през годините след катастрофата в Чернобил няма значително намаление на радиацията", заяви Иржи Драпал от Съвета по безопасност на храните.

Периодът на полуразпад на цезий 137 е 30 години. Радиацията вече е спаднала наполовина, след още 30 години това ще се повтори и т. н. Глиганите ще "светят" още дълго, но месото за консумация се изследва. Заразеното с радиация е опасно за здравето само в големи дози. Трябва да си го ял често, поне два месеца, за да се разболееш.

Последвайте канала на

Novini.bg
6545 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.12.08 | 08:43

3
Цървули!!!Долната комунистическа сган в СССР,криеше аварията в Чернобил една седмица.Гнусната комунистическа сган в България,остави хората да ги вали радиоактивен дъжд на манифестацията на 1 май!!!Смърт за болшевишките гниди!!!
Модератора е педал и боклук

2017.11.17 | 16:49

2
СЪРБИТЕ СА ВИНОВНИ .."БЕДЕН УРАН" ЗА БЕДНИ ХОРА
гост

2017.11.17 | 16:49

1
Защо само Чернобил е виновен,колко ракети и бомби бяха хвърлени в Югославия с ниско обогатен уран от НАТО и САЩ това много хора го забравиха бързо. Беше доказано,че радио активния облак се е насочил към Югоизточна Европа - а сега Чехия.

Добави коментар

Водещи новини