ЕК: Не сме готови с решението дали ще накажем Полша с отнемане на правото на глас в Съвета на ЕС

  • 22 февруари 2017 15:44

  • 1554
  • 1
ЕК: Не сме готови с решението дали ще накажем Полша с отнемане на правото на глас в Съвета на ЕС
© gettyimages (архив)

Европейската комисия съобщи днес, че не е готова с решението дали ще поиска да бъде замразено правото на глас на Полша в Съвета на ЕС.

Заместник-председателят на комисията Валдис Домбровскис уточни, че след като през декември миналата година на Варшава бе изпратено писмо с изискване за отговор в срок от два месеца, отговорът е бил получен. Ще ни отнеме време за задълбочена оценка, едва след това ще решим какви ще бъдат следващите стъпки, поясни той. Източници от комисията съобщиха по-рано, че отговорът е получен на полски език и ще има нужда от време първо за превод, а след това и за анализ на съдържанието на полското писмо.

От началото на миналата година комисията и полското правителство си разменят писма заради съмненията на ЕК, че Полша не спазва изискванията за върховенство на закона. Процедурата бе открита след приети от полските власти промени в националното законодателство през 2015 г., свързани с работата и назначенията в Конституционния съд. Венецианската комисия към Съвета на Европа представи междувременно оценка, че приетите от Варшава законови промени са в разрез с конституцията.

През юли миналата година ЕК предприе втората от трите стъпки в процедурата, като изрази становище и даде препоръки. През декември комисията отново обсъди въпроса и повтори препоръките, като ги допълни с нови. Тогава ЕК даде срок на Варшава от два месеца да отговори под заплахата от задействане на чл. 7 от договора за ЕС, с който може да бъде отнето правото на глас на Полша.

Полските власти са спазили срока за отговор, но съдържанието на отговора им още не е оценено. Комисията днес отново припомни, че може да задейства чл. 7 по собствена инициатива или при настояване на 1/3 от държавите в ЕС, или по искане на Европейския парламент. Дори когато дадена държава от ЕС бъде лишена от право на глас в Съвета на министрите, тя остава длъжна да изпълнява приетите от институциите на Общността законодателни решения.

Последвайте канала на

БТА
1554 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.02.22 | 23:56

1
бла-бла-бла - нали ви осигуряват плац дарма срещу Русия, ще я накажете, ама оняйден.

Добави коментар

Водещи новини