Започнахме да изпълняваме част от препоръките на ЕК

  • 22 февруари 2017 15:00

  • 2014
  • 0
Започнахме да изпълняваме част от препоръките на ЕК
© МП

Вече имаме изпълнение на препоръки от Доклада на ЕК от 25 януари 2017 г. Това заяви днес министърът на правосъдието Мария Павлова след като правителството одобри днес Плана за действие за изпълнение на препоръките на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка с конкретни мерки, срокове и отговорни институции.

За пример Павлова даде приета преди дни Наредба за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт. „На утрешното заседание на пленума на ВСС включени за разглеждане двете наредби за атестирането на магистрати. Това са наредбата за атестирането на съдии и наредбата за атестиране на прокурори, които са предвидени в Плана като мерки за изпълнение до края на този месец.“

Министър Павлова изреди и някои от общо 48 мерки, по които предстои организиране на работа. По отношение на законодателни промени от особена важност е приемането на антикорупционен закон и създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията.

„Това, както знаете, при недействащ парламент, не може да бъде реализирано“, каза Павлова и припомни, че такъв проект вече е внесен в Народното събрание и е приет на първо четене.

По думите й липсата на парламент, не е пречка във всяко ведомство да продължи работата по изготвяне на проекти за промени в законодателството, там където е необходимо. За пример даде Министерството на правосъдието е напълно готово със законопроект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

„Продължаваме работа по синхронизиране на нашето законодателство с директивите на ЕС във връзка с борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност“, допълни правосъдният министър.

Относно приетия от Министерски съвет днес отчет на Плана за действие за 2016 г. за изпълнение на препоръките в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия, Павлова отбеляза, че резултатът е бавен напредък в редица области. От 59 мерки, предвидени за миналата година, 30 са изпълнени, 24 са в процес на изпълнение, а 5 не са изпълнени. Неизпълнените мерки са предимно в частта „Противодействие на корупцията“, но по тях ще продължи работата и през тази година, обясни министър Павлова.

„Този Доклад е важен не само с това, че прави обзор на последните 10 години, но в него за първи път ЕК поставя и конкретни препоръки за всеки от критериите по Механизма и ясно указва, че ако те бъдат изпълнени, наблюдението би могло да приключи“, подчерта тя.

В заключение правосъдният министър добави, че изпълнението на Плана за действие за 2017 г. ще придвижи в значителна степен страната напред в изпълнението на показателите по Механизма. Служебното правителство има волята за това, а се надяваме, че следващото правителство ще продължи процеса в позитивна насока.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2014 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини