Личните лекари настояват за промени в Националния рамков договор

  • 22 февруари 2017 14:39

  • 4403
  • 0
Личните лекари настояват за промени в Националния рамков договор
©

Общопрактикуващите лекари в страната не са съгласни с критериите, заложени в проекта за нов Национален рамков договор и настояват въпросните изисквания да са с препоръчителен, а не със задължителен характер. Това каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров пред Дарик.

Джипитата настояват в проекта за договор да отпаднат текстовете, които предвиждат до 100 лева глоба за лекар, нарушил критериите за качеството и продължителността на прегледа. Изготвените критерии и предвидените санкции за джипитата в новия договор са в несъответствие с действащата в страната нормативна уредба, категоричен е доц. Киров.

Предлаганите от касата критерии в голямата си част цитират идеалните стойности при определено лечение, което не е критерий за качество, а терапевтична цел, допълни специалистът и даде пример с високия холестерол.

В предлаганите критерии се залага задължителна продължителност на прегледите, която никъде в медицината не се ползва като измерител на качеството и единствено може да обслужва желанието на касата да създава условия за санкциониране, допълни Киров. "Ние си познаваме пациентите. Като е половин час прегледът по-качествен ли е от този, който е 5 минути, или 10, или 15?", попита доц. Любомир Киров.

Той посочи, че не касата да е тази, която трябва да оценява качеството на работата на лекарите, а съсловните организации.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини