Деца заснеха мъглявината Орион (снимка)

  • 22 февруари 2017 09:36

  • 2680
  • 4
Деца заснеха мъглявината Орион (снимка)
© Getty Images

Впечатляваща снимка на Мъглявината Орион успя да направи екипът на Авиокосмическия център в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" в късните часове на 17 февруари. Фотографията бе заснета през професионалния телескоп на учебната обсерватория, с диаметър на огледалото 35,5 см. Това стана с много търпение, желание, професионализъм и висококачествена техника.

Орион е една от най-ярките мъглявини, която се намира на 1500 светлинни години от Слънцето, тя представлява най-близката до нас звездна ясла - място в което се зараждат млади звездни и планетни системи, кафяви джуджета, междузвездните газово-прахови облаци и др.

Снимка: СОК Камчия

Първото документирано наблюдение на Мъглявината Орион е направено през 1610 г. от френския философ Никола-Клод Фабри дьо Пейреск.

Именно Мъглявината Орион ще е сред интересните астрономически обекти, които ще "открият и разгадаят" участниците в пролетната лагерна космическа смяна "Интеркосмос - днес!" в "Камчия" (от 26 март до 2 април и от 8 до 14 април). В учебната обсерватория, която е разположена на специална обезопасена покривна площадка, децата ще направят вечерни наблюдения на астрономически явления и обекти с телескопа.

Бъдещите космонавти не само ще се докоснат до тайните на Вселената, но и ще се "скачат" с Международната космическа станция в ръчен и автоматичен режим. Това ще стане на единствения в България учебен тренажор - аналог на спускаемия космически апарат "СОЮЗ - ТМА". Екипажите ще проведат състезание, като най-добрите ще получат награди. Програмата ще води лично един от тримата българи, преминали пълния курс за обучение на космонавти - Красимир Стоянов - ръководител на Авиокосмическия център в "Камчия".

Следобедите са предназначени за творчество и за мастърклас по авиомоделизъм - ще се изработват малки летателни апарати и хвърчила.

Последвайте канала на

Novini.bg
2680 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
У

2017.02.23 | 08:29

4
от българските ни управляващи след 1989? Кой довлече тези сатани от края на света да тъпчат земята ни и да ни хвърлят във война с нашите родни братя на североизток? Как военните допуснаха да им отнемат армията? До кога ще гледаме предателските им физиономии то ТВ и интернет?
А

2017.02.23 | 05:09

3
Няма ли мъже в тая държава? Всеки се стреми към Народното събрание и МС - властта? Как така успяват да вземат властта враговете ни? Искаме референдум по всички въпроси, които касаят народа, нацията и държавата? До сега какво направи Главният прокурор, за да затвори крадците и
Z

2017.02.23 | 05:05

2
Ако и сега предателите спечелят изборите чрез купуване на гласове и фалшифициране на бюлетини, свършено е с България! Планът за унищожението на българите, приет на еврейския конгрес в Москва се изпълнява като по ноти на тази сатанинска мелодия. Кога ще бъде вързан сатана? Н

2017.02.23 | 04:59

1
Ще научим ли за резултата от проверката на прокурора за "Ечемишка"? А за всичко подобно, което е станало след 1989? Къде са парите ни, че стоим гладни, жадни и мръзнем и се самоубиваме, и децата ни избягаха по света и очакваме смъртния си час, за да се избавим от българските ни уп

Добави коментар

Водещи новини