Кръвта в София три пъти по-скъпа от тази във Враца

  • 22 февруари 2017 07:08

  • 15136
  • 0
Кръвта в София три пъти по-скъпа от тази във Враца
© gettyimages (архив)

Цената на кръвта на черния пазар в София е 3 пъти по-висока от тази във Враца и Монтана и 2 пъти по-скъпа от Стара Загора.

Бележките за „дарена кръв”, които се изискват при планови операции от болниците, са най-евтини в регионите с висок процент безработица и значително по-скъпи в градовете, в които има медицински университети, тъй като в тях се правят тежки операции, пише в.  „Монитор”.

Такива университетски градове освен София са Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Цената на една банка може да достигне 250 лв., ако нуждаещият се е от рядка кръвна група, като АВ отрицателна и В отрицателна. Случаите обаче, които налагат кръв точно от тези групи, са твърде малко и обикновено тогава кръвните центрове обявяват кампании чрез структурите на Българския червен кръст, поясниха хематолози.

Цената на кръвта от групи 0 и А, които са и най-разпространени, е най-ниска. Бележката за дарена кръв от тях в София варира от 120 до 150 лв., в Северозападна България може да се намери и за 40, най-много за 100-120 лв. за редките групи. Във Варна пък тя е в диапазона между 80-100 лева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
15136 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини