9-годишният Байрям, който чака решението на Фонда за лечение, е в критично състояние

  • 21 февруари 2017 20:27

  • 112037
  • 8
9-годишният Байрям, който чака решението на Фонда за лечение, е в критично състояние
©

Фондът за лечение на деца в чужбина трябва да привлече нови специалисти, които да дадат становище дали 9-годишният Байрям Али може да се лекува в България. Това е разпоредил заместник-министърът на здравеопазването доцент Атанас Кундурджиев, предаде БНР.

"Ние искаме разширен консилиум да даде заключение и ако то е в полза на това Байрям да се лекува в чужбина, ние бихме издали този формуляр S-2".

Детето е в критично състояние и не може да замине за трансплантация в чужбина, защото Министерството на здравеопазването отказва да го пусне въпреки решението на Фонда за лечение на деца от месец ноември 2016 година, според което Байрам Али би трябвало да се лекува в Германия. Становището на министерството е, че бъбречната трансплантация може да се извърши и в България, в болница "Лозенец", където очакват да приемат детето в сряда.

Бабата на момчето Салима Али ще го доведе в болницата, но има своите притеснения. Детето е на хемодиализа от година и половина, но положението му се влошава, разказа тя. "Вдига много кръвното, не може да пие водичка. Скришно от нас пие водичка и се надува! Вдига кръвното до 190, дори до 200. Много сложно, много трудно изкарва диализата в Стара Загора. Имаме решение от Фонда за лечение на деца, че ще пътуваме на 20-и февруари. В последния момент ни се обадиха, че няма да пътуваме и трансплантацията ще бъде в България. Това ни притеснява, защото не сме сигурни, че трансплантацията може да бъде успешна тук. Направо сме шокирани".

Родителите ще заведат Байрам Али в указаната българска клиника, но се надяват специалистите там да осъзнаят, че състоянието му е критично и да съдействат детето да отпътува в Германия. Личният лекар на детето д-р Павлина Крумова, която е и детски кардиолог, е убедена, че състоянието на детето е „критично“ и Байрам е изцяло зависим от диализния режим. Артериалната хипертония не се влияе от никакви медикаменти, обясни тя. "Лявата сърдечна камера на детето е обременена", допълва тя.

Професор Панчев казва, че може да оперира успешно дете на възраст над 6 години. То е на 9 години, но е с телесни пропорции, с размери на 4-годишен поради това, че от 11-месечната си възраст е с хронична бъбречна недостатъчност. Това смятам, че ще бъде усложняващ елемент. Другият елемент е предходната операция, която трябва да бъде извършена, за да се възстанови нормалният път на отичане на новоприсадения бъбрек - уретерът, поне единият, да бъде поставен на мястото му. Сега двата уретера на детето са изведени на предната коремна стена. Докато имаше функция на бъбреците, урината изтичаше през тях - от 11-месечната му възраст. През това време пикочният му мехур е бил изключен от функция. По тази причина той не се е развил и е останал с размерите на 11-месечно дете. Сега, за да поеме нормална функция на един новоприсаден бъбрек, той трябва да бъде разширен поетапно. Според Крумова би трябвало да се покани опериращ консултант, тъй като у нас няма подготвен толкова голям екип от разнородни специалисти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
112037 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ВАЖНО!

2017.03.16 | 22:13

8
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!
за

2017.03.02 | 15:19

7
за депутатски заплати, за нови коли на нсо, за 20 заплати на ченгетата има пари ,а за това навинно и болно дете няма.

2017.03.02 | 15:18

6
Друг циганин ще си направят
Пена

2017.02.25 | 20:41

5
Дали е ром /циганин/или турчин има ли значение.Помислете разумно,ако на негово място са децата ни или наш близък...
FM

2017.02.24 | 13:56

4
До като мъдрите се намъдруват, болните ще се на боледуват.
?

2017.02.24 | 13:56

3
za borislav li stava duma ili za bairam/shtoto bairam shte go lekuvat v turkistan

2017.02.24 | 13:56

2
щом не го пускат в германия и ако операцията в българия е неуспешна пак няма да има виновни както винаги, защото тия неща стават в българия

2017.02.24 | 13:55

1
kak moje v taja smotana darjava.

Добави коментар

Водещи новини