Отстраниха служители от ДГ „Звънче“ заради стафилококовата инфекция

  • 21 февруари 2017 15:23

  • 2005
  • 0
Отстраниха служители от ДГ „Звънче“ заради стафилококовата инфекция
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Петима души са временно отстранени от работа заради стафилококовата инфекция, причинила стомашно неразположение на над 20 деца от ДГ „Звънче“ във Варна, предаде  Радио „Фокус“ – Варна, цитирайки  д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна.

Лабораторните резултати от взетите проби показват наличие на стафилококова инфекция, която е изолирана от 3 служителки на кухнята-майка. По данни на Регионалната здравна инспекция стафилококова инфекция е изолирана и при две от служителките в детската градина, които са разливали храната.

Д-р Димова допълни, че в петък двата обекта – кухнята-майка, където се приготвя храната за детската градина, както и разливочната в самата детска градина, са затворени със заповед за временно спиране от експлоатация. През почивните дни в кухнята-майка са извършени процедури по почистване и дезинфекция на работните повърхности и повърхностите, които имат контакт с храни. В понеделник са взети повторни проби от кухнята-майка, а днес и от обекта за раздаване на храна в детската градина, каза още д-р Димова. След получаване на резултатите – до ден, два, ще стане ясно дали ще бъде възстановена дейността на двата обекта. Служителките ще бъдат възстановени на работа след представяне на медицински доказателства, че са свободни от стафилококово носителство.
Припомняме ви, че четири деца от детска градина „Звънче“ във Варна бяха приети миналия четвъртък в Инфекциозна клиника на болница „Света Марина“ заради стомашно неразположение. Първоначално са заболели 8 деца, до 18.00 часа на 16 февруари техният брой е 22 деца, като четири от тях са приети в лечебно заведение. Не са констатирани нови болни, а заболелите деца са без оплаквания още на следващия ден. При съвместни проверки на здравната инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните във Варна бе установено, че причината за неразположението на децата е стафилококова инфекция, принесена от персонала.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2005 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини