ООН призова Либия да предаде Сейф ал Ислам на Международния наказателен съд

  • 21 февруари 2017 14:27

  • 1336
  • 1
ООН призова Либия да предаде Сейф ал Ислам на Международния наказателен съд
©

ООН призова либийските власти да предадат сина на бившия диктатор Муамар Кадафи Сейф ал Ислам на Международния наказателен съд (МНС), предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Мисията на ООН в Либия и Съветът на ООН за правата на човека публикуваха днес 60-страничен доклад, в който критикуват съдебния процес на Сейф ал Ислам и още 36 представители на режима на Кадафи като неотговарящ на международните норми за справедлив съдебен процес.

През юли 2015 г. девет от обвиняемите, сред които Сейф ал Ислам, бяха осъдени на смърт. Синът на Кадафи бе съден задочно. Смята се, че е държан в плен в Зинтан, югозападно от Триполи, в контролиран от милиции район.

През 2011 г. МНС издаде заповед за задържане на Сейф ал Ислам за престъпления срещу човечеството заради "ключовата му роля в прилагането на план" на баща му Муамар Кадафи "за потискане с всички средства" на избухналото през тази година въстание, което доведе до свалянето на Кадафи от власт.

Оттогава МНС и либийските власти спорят кой има право да съди Сейф ал Ислам.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1336 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
оня с коня

2017.02.26 | 07:53

1
А кой ще съди Обама и кликата му, които въоръжиха терористите от ИДИЛ с модерни оръжия с тях избиха хиляди в това число жени и деца.

Добави коментар

Водещи новини