След протести затварят за тирове пътя през четири монтански села

  • 21 февруари 2017 14:21

  • 4296
  • 0
След протести затварят за тирове пътя през четири монтански села
© Булфото (архив)

Кметът на Монтана Златко Живков съобщи, че от утре пътят от София за Видин в участъка между Монтана и селата Студено буче, Доктор Йосифово, Славотин и Смирненски ще бъде затворен за движение на тежкотоварни камиони.

Очаква се в следобедните часове днес да бъде издадена заповед на АПИ и да бъдат поставени пътни знаци за ограничението, обяви Живков.

В продължение на няколко месеца хората от селата Студено буче, Доктор Йосифово, Славотин и Смирненски организираха подписка срещу преминаването на ТИР-ове през техните села, където пътят е третокласен. Те събраха над 5000 подписа и заявиха, че ако искането им не бъде изпълнено, ще преминат към ефективни протести и блокиране на шосето. Макар пътят през четирите села да е осеян с дупки, то много шофьори на тежкотоварни камиони, пътуващи по направлението от София към Дунав мост 2 при Видин-Калафат, го предпочитат пред международния път Е-79. Това е така, тъй като пътят през четирите села е с 10 километра по-къс.

Камионите преминават през центровете на четирите села, вдигат много прах и шум, а от вибрациите къщите на местните хора се напукват. Само за една година инцидентите с изпуснати завои и разрушени от тежките камиони огради и къщи са над 30, обявиха кметовете на селата.

Областният управител на Монтана Ивайло Петров заяви, че подкрепя искането на хората от четирите села. Той съобщи, че освен пътни знаци, в първите дни след въвеждането на забраната на място ще има и патрули на пътна полиция. По пътя София-Дунав мост 2 на денонощие в двете посоки преминават около 1500 тежкотоварни камиона. Над половината от тях се движат по пътя през Студено буче, Доктор Йосифово, Славотин и Смирненски, вместо по Е-79, който е ремонтиран основно през миналата година, обяви Петров, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4296 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини