Криминалисти задържаха четирима участници в схема за телефонни измами

  • 21 февруари 2017 12:04

  • 1848
  • 0
Криминалисти задържаха четирима участници в схема за телефонни измами
© novini.bg

Добрички и варненски криминалисти задържаха четирима участници в схема за телефонни измами.

На този етап от разследването е установена съпричастността им към осем измами, общата стойност на които възлиза на над 50 000 лева

В оперативно-издирвателните действия по разкриване на извършителите на телефонни измами са участвали служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Добрич, колегите им от ОДМВР – Варна и полицаи от добричкото Второ РУ и РУ – Тервел.

В рамките на проведеното съвместно разследване е задържан В.В. /57 г./ от село Стефаново, обл. Добрич. При процесуално-следствените действия, осъществени под ръководството на Окръжна прокуратура - Добрич и районните прокуратури в Тервел и Генерал Тошево, е изяснена съпричастността на мъжа към общо осем телефонни измами – седем, извършени на територията на Добричка област, и една – във Варненска. Общата им стойност възлиза на над 50 000 лева.

Последните две измами за крупни суми са осъществени на 12 и 13 февруари т.г. - 76-годишна потърпевша от Тервел предала първо 320 лева, а по-късно още 40 000 лева, след като била заблудена по схемата за провеждаща се операция по залавяне на измамници; на същата схема жертва станала и жителка на Шабла, която хвърлила през терасата на апартамента си 5000 лева.

На този етап от разследването е изяснено, че в престъпната схема В.В. играел ролята на „муле“. Повдигнато му е обвинение по чл. 210, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК. Наложена му е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Междувременно, в хода на оперативните действия служители на областните дирекции Добрич, Русе и Варна извършили претърсвания на територията на Ветово, обл. Русе, и село Житница, обл. Варна. Открити са доказателства за съпричастност към престъпната дейност на други трима мъже, известни на полицията с подобни престъпления. След задържането им за срок до 24 часа, на единия от тях е повдигнато обвинение по чл. 210, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК и му е наложена 72-часова мярка за неотклонение.

Действията на разследващи от трите областни дирекции по изясняване и документиране на цялостната престъпна дейност на мъжете продължава.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1848 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини