Опасна игра в интернет склонява деца към самоубийство

  • 21 февруари 2017 11:57

  • 57126
  • 1
Опасна игра в интернет склонява деца към самоубийство
© Getty Images

Руските медии предупреждават за нова вълна на играта "Синия кит", в която за 50 дни детето трябва да изпълни 50 задачи (основно свързани с физическо самонараняване), пишат руски медии.

Следствена комисия откри следа от "суицидните публикации" в няколко от случите на опити за самоубийство на младежи, пише dnevnik.bg.

В началото на февруари 2017 година в Русия се възобнови бурното обсъждане на играта, известна като "Синият кит". #синийкит е само един от хаштаговете, които тийнейджърите публикуват на страниците си в социалните мрежи, за да участват в играта. Има и други: #явигре, #тихийдом, #синий, #синей.

Играта започва след публикуването на съобщението. С потребителя се свързва "гуру" на играта, обикновено с акаунт, който не може да бъде идентифициран. Той обяснява правилата: "да не казва на никого за тази игра", "винаги да изпълнява задачите, каквито и да са те", "за неизпълнение на някоя задача си изключен от играта завинаги и те чакат лоши последици". Гуруто дава и задачите - обикновено 50 - по една  на ден (вероятно препратка към книгата "50 дни до самоубийството ми" на Стейси Крамър).

Репортер на "Медуза" се е сдобил със списъка от задачи, изпратен му от потребители на "ВКонтакте", които играят на "Синият кит". Задачите са свързани със самонараняване (да си напишеш с бръснач на ръката F57), със страх (цял ден да гледаш ужасни видеа), за някои задачи играчът трябва да се изкачи на покрива на високи сгради. От 30-та до 49-та задачите с: Всеки ден да се будете в 04:20 ч, да гледате видеоклипове, да слушате музика, и всеки ден да си правите по една рана с бръснарско ножче на ръката си. Последната задача е самоубийство. Има и нетипични задачи, например някои гурута искат да пресечете пътя пред кола и да снимате видео (форма на забавление сред руските тийнейджъри - играта "Бягай или умри"). Всяко дете участник в играта се нарича "син кит". Синият кит е единственото животно, способно на самоубийство.

Ако потребителят реши да напусне играта, гуруто го заплашва, че ще иде в дома му и ще убие родителите му. За да разбере адреса, гуруто предварително изпраща на играча линк към услуга, която разкрива лични данни или айпи адреса на детето.

"Ужасяващите истории за това, че играта "Синият кит" подтиква към самоубийство, е класическа градска легенда. Съществува явлението "остензия", при което човек въплъщава в живота си фолклорен сюжет, коментират пред "Медуза" експерти от Института за социални науки в Русия.

Въпреки липсата на факти, опасните предизвикателства доведоха до психоза българския родител. Поради тази причина експертите по безопасен интернет от дни следят и анализират виртуалните тревоги и виждат ясен търговски модел.

Вместо да се паникьосвате от измислени онлайн чудовища, отделяйте повече време да се поинтересувате от дигиталния живот на децата си – какво им е интересно, какво правят онлайн, кои сайтове харесват. Подобни разговори ще Ви помогнат заедно с децата да определяте кое може да е вярно, а кое – не, и ще Ви дадат увереност, че утре, когато детето попадне на нещо смущаващо в интернет, ще е готово да сподели с Вас. Ако сте се паникьосали от „синия кит“, значи имате нужда да поговорите с децата си за техния дигитален живот, се казва в изявление на Националия център за безопасен интернет.

Последвайте канала на

Novini.bg
57126 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.19 | 12:56

1
ПСИХИКАТА НА ДЕЦАТА НИ Е ОДАВНА ОСАКАТЕНА ОТ ЕЛЕКТР. МЕДИЙ И ФИЛМОВАТА ИНДУСТРИЯ. ЩЕ БРОИМ ЖЕРТВИТЕ СЛЕД ОКОЛО 5 ГОДИНИ

Добави коментар

Водещи новини