НАСА обяви резултатите от конкурса за тоалетни космически технологии

  • 21 февруари 2017 11:44

  • 3067
  • 1
НАСА обяви резултатите от конкурса за тоалетни космически технологии
© Getty Images

НАСА обяви резултатите от конкурса за разработване на нови технологии за космически тоалетни, монтирани в скафандрите на астронавтите - Space Poop Challenge, пише "Монитор".

Решенията, използвани за авангардното WC ще се използват от специалистите на Агенцията за създаването на оптимално устройство за ликвидирането на урина, фекалии и кръв. За участие в конкурса бяха подадени над 5000 заявки от цял свят и дори от Антарктида. Спечелилите ще си поделят 30 000 долара, като победителят получава 15 000.

Условията за конкурса предвиждаха изработването на система за отмиване и съхраняване на урината, на екскременти и на менструална кръв в скафандъра на астронавтите.

При това системата трябва да работи без прекъсване в продължение на 144 часа - 6 денонощия. За този период се считаше, че астронавтите трябва да оцелеят автономно, преди пристигането на спасителна ракета.

В близките 20 години НАСА планира да започне да изпраща астронавти на Марс и за подобни дългосрочни експедиции са необходими скафандри, в които човек да пребивава дълго време. Ако в момента при повреда на тоалетната на МКС обитаващите там хора могат за броени часове да се завърнат на Земята, то при дълги експедиции тази възможност ще отсъства. Засега в скафандрите се използват памперси, но експлоатирането им по-дълго от един ден е не само неприятно, но и опасно за здравето.

Участниците в конкурса са могли да представят идеите си без да имат опит в разработки за условията на безтегловност. Системата е трябвало да бъде предвидена за един литър урина, 75 грама или 75 милилитра фекалии и 80 милилитра менструална течност на човек за ден.

Призът отиде при полковника от ВВС, военния медик Тачър Кардън за иновационната му система за дефекация. До изобретението си Кардън стигнал след дълги размисли, съобщава сайтът Space. Той изготвил макета за тоалетната в скафандър собственоръчно от материали, закупени в строителен магазин. Както самият той отбелязва, подходът му бил вдъхновен от техниките за малкоинвазивна хирургия и нагласата му е била фекалиите да не се съхраняват.

„Запазването на изхвърляните от организма вещества в скафандъра никога не са ми се стрували добро решение“, разказва той. - Затова реших да се обърна към хирургичните техники, като лапароскопия, артроскопия или дори ендоваскуларна хирургия – с тяхна помощ могат да се правят страхотни неща през много малки отверстия. Имам предвид, че така може да се смени сърдечна клапа, а пък с фекалиите със сигурност ще се намери изход“. Кардън е проектирал малък въздушен шлюз в областта на слабините в скафандъра, през който може да мине всичко (включително и памперсът). Този дизайн позволява на астронавта дори да си смени бельото, без да сваля защитния костюм.

Въздушният шлюз е устройство, което се използва за връзка между зони с различно налягане, атмосфера с различен състав или различни агреганти състояния на веществата. Устройството постепенно изравнява средата вътре в себе си, като го адаптира към условията към които се извършва преходът. Същият принцип се използва в момента на космическите станции или при подводни дейности, за да се избегне кесонова болест. ОТ НАСА предпочитат засега да не показват как точно изглежда макетът, конструиран от Кардън.

Класираните на второ и трето място проекти получиха съответно призове от 10 хиляди и 5 хиляди долара. Те, както и победителят, трябва да изготвят до края на годината работещи прототипи на своите изобретения.

Вторите – трима кандидати от Хюстън – медик, професор инженер и стоматолог предлагат въздушна система, изтласкваща изхвърленото от организма по-далеч от тялото в специален контейнер.

Третият печеливш е британецът Хюго Шели, който е разработчик на електронни устройства. В работата над проекта си той е изхождал от принципа „колкото по-просто, толкова по-добре“. „Струва ми се, че всички се притесняват от това, че в космоса нещо може да тръгне не така както трябва, затова най-елементарният дизайн е най-безопасен“, казва Шели. Устройството му е вградено в плътно прилягащи шорти, които се обуват върху скафандъра. В условията на безтегловност то може да събира фекалиите в контейнер, закрепен на апарата, като предварително извършва дезинфекция.

„Искам да вярвам, че необходимостта от използването на подобно устройство никога няма да възникне, защото тогава ще става дума за някаква авария, но ако все пак нещо се случи по време на мисия, системата за утилизиране на отпадъците от жизнената дейност може да спаси екипажа“, коментират специалистите, като добавят, че подобни разработки могат да са полезни и на Земята за хора, които имат проблеми с отделянето или работят в условия, в които не могат да идат до тоалетната.

Последвайте канала на

Novini.bg
3067 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.03.04 | 21:56

1
Цървули!!!Нов технологичен пробив,за Американските космически технологии!!!Астронавтите ще се чувстват комфортно,докато руските космонавти ще се надрискат до ушите!!!

Добави коментар

Водещи новини