Емил Радев: ЕК трябва да подпомогне държавите-членки в изпълнението на националните забрани за транс

  • 20 февруари 2017 16:21

  • 2091
  • 4
Емил Радев: ЕК трябва да подпомогне държавите-членки в изпълнението на националните забрани за транс
© Фейсбук

Българският евродепутат Емил Радев е сред съвносителите на въпрос до Европейската комисия с искане за устен отговор относно европейска забрана за движение на диви циркови животни. Проблемът не е нов, но отново изникна на дневен ред след приетия миналата година Закон за здравето на животните.

„Последните проучвания показват, че ветеринарномедицинският контрол, наред с контрола върху търговията и притежанието на диви животни се упражнява трудно, тъй като цирковете не само, че непрестанно се движат, но те също така променят своите имена и номерата, които изпълняват. В допълнение, регулярното използване на диви животни в цирковете води до инциденти, включващи хората, които се грижат за животните, служителите в цирковете, както и самата публика", изрази притесненията си Радев.

Според него Комисията следва да използва новите правомощия, които Законът за здравето на животните й дава, за да въведе забрана за движението на тези животни в рамките на Съюза, което от своя страна ще намали риска за общественото здраве, а също така и нелегалната търговия с диви животни.

През последните няколко години се наблюдава завишено притеснение относно етиката и безопасността при използването на диви животни в цирковете, което от своя страна доведе до промени и в законодателството в тази сфера в редица държави-членки, включително и България. „Общо 18 от 28 държави вече са приели пълна или частична забрана по отношение на използването на диви животни в цирковете. С искането си за устен отговор с колегите от интергрупата за животните в Европейския парламент искаме да призовем Комисията да подпомогне държавите-членки в изпълнението на националните им забрани там, където те вече са приети и да прикани останалите държави също да въведат съответни мерки в своите законодателства", пояснява позицията си българският евродепутат, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2091 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
фесБойко умря.

2017.02.21 | 10:19

4
ТОЯ ГЛИГАН В ЦИРКА ДА ОТИВА.
Умник Гюро

2017.02.21 | 08:49

3
Новина за всички комунисти: Фак ОФФ!
мънаф

2017.02.21 | 07:53

2
Темата е друга бе, келеш дрогиран гейски.

2017.02.21 | 07:52

1
Бе тоя изцъклен малоумен индивид ще забрани да има и циркове.

Добави коментар

Водещи новини