Иракските сили си пробиват път към летището на Мосул

  • 20 февруари 2017 13:28

  • 1632
  • 1
Иракските сили си пробиват път към летището на Мосул
©

Сили на иракската федерална полиция и елитни части на вътрешното министерство навлязоха в южните покрайнини на Мосул във втория ден от началото на новата офанзива за прогонване на "Ислямска държава" от западната половина на града, предаде Асошиейтед прес.

Иракски хеликоптери обстрелваха с ракети хълм в село Абу Саиф, който се възвишава над летището на града и представлява естествена защитна линия за екстремистите на южните подстъпи към Мосул.

Според Ройтерс непосредствената цел на иракските сили в момента е да направят пробив към летището, разположено в южните покрайнини на града, за да може да го превърнат в плацдарм за атака срещу западен Мосул, където джихадистите са стегнати в обръч.

Но там се намират и около 650 000 цивилни, насилствено прехвърлени от източната част на града, откъдето джихадистите бяха изтласкани след 100-дневна военна кампания.

Полицейски сили с бронирани машини напредват и към обширната военна база Газлани в югозападните покрайнини на града.

Подкрепяни от въздуха от международната коалиция, оглавявана от САЩ, иракски полицейски части и редовна армия започнаха вчера офанзива за овладяване на Западен Мосул.

Засега те напредват през слабо населени територии, но боевете ще се усложнят с приближаването към града, при което ще се повишат и рисковете за цивилните, намиращи се там, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1632 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.02.21 | 06:22

1
Цървули!!!С неоценимата Американска помощ,скоро ИД ще бъде унищожена!!!За разлика от смелите войници на САЩ,които воюват срещу тероризма,алкохолизираният башибозук,се опитва да задържи Асад на власт!!!Долу Руслямистан и Плешивото ченге Путьо!!!

Добави коментар

Водещи новини