Офталмолози извършиха операция на глаукома с имплант

  • 20 февруари 2017 11:23

  • 6000
  • 0
Офталмолози извършиха операция на глаукома с имплант
©

Офталмолозите на МБАЛ ''Света София'' помогнаха на жена с непоносими болки, като поставиха специален имплант в окото. Операцията беше извършена от доц. д-р Христина Благоева, с асистенцията на д-р Владимир Баков, съобщиха от болницата.

Жената постъпва в болницата с непоносими болки в лявото око. При прегледа се установява,че те са причинени от изключително високо очно налягане от 53 мм живачен стълб, при норма до 21 mmHg. След проведено локално и общо лечение очното налягане е понижено до 43 mmHg. Пациентката страда от глаукома, която е неподатлива на лечение с капки и лазер. Има и високостепенно късогладство от – 15.0 dpt.

По време на операцията, извършена на 17-ти февруари, в лявото око е имплантиран антиглаукомен шънт, който нормализира вътрешноочното налягане, при пациенти на които конвенционалните методи не помагат. В конкретния случай налягането се стабилизира до 17-19 mmHg , без антиглаукомни капки. Това е поредната операция в МБАЛ ''Света София'', при която е имплантиран антиглаукомен шънт.

Глаукомата засяга около 67 милиона души по света и е втората водеща причина за слепота. Наричат я тихия крадец на зрението, защото много често протича без болка или други обезпокоителни симптоми. Световната здравна организация препоръчва всички хора над 40 г. поне веднъж годишно да се подлагат на профилактичен преглед с измерване на очното налягане и проверка на зрителната острота. По-чести профилактични прегледи трябва да извършват пациентите с фамилна обремененост (глаукома) , гранични стойности на очното налягане, късогледство, претърпелите очни травми и диабет, допълва доц. Благоева.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
6000 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини