Руска медия: Мюнхенската среща демонстрира объркване на Запад

  • 20 февруари 2017 09:47

  • 2352
  • 4
Руска медия: Мюнхенската среща демонстрира объркване на Запад
© gettyimages (архив)

Мюнхенската конференция по сигурността демонстрира, че западните елити са абсолютно объркани" - тя "не откри реални отговори на предизвикателствата пред Европа", коментира "Независимая газета" резултатите от тридневната среща, приключила в неделя.

"Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския ще си отиде, НАТО ще остане", обобщава "Московский комсомолец" прозвучалите на форума надежди сред страните от Европейския съюз, "че лидерът на САЩ не ще може да предприеме резки стъпки към алианса". САЩ и Европа нямат намерение да се отказват от съществуващите съюзи, увериха пред участниците западни политици. Те повториха обичайния тезис, че санкциите срещу Русия ще бъдат запазени до изпълнение на споразуменията от Минск, посочва "РБК".

В събота само руският външен министър Сергей Лавров бе на мнение, че наближава краят на 30-годишния период, през който световният ред се базира на резултатите от Студената война, пише вестникът. Но отбелязва, че всеки оратор е отделил в словото си съществено място на отношенията с Москва. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс разказал "за двоякия подход на Вашингтон", който смятал "да гради диалог, а същевременно да реагира стабилно твърдо при нарушение на споразуменията" от Русия.

Москва не бърза да прави изводи за бъдещето на руско-американските връзки въз основа на мюнхенските тезиси, огласени от Пенс. Още повече че голяма част от речта му бе посветена на бъдещите отношения на новото правителство в САЩ с политическите елити от Стария свят, пише "Росийская газета".

Според изданието ЕС не се вълнува днес от ситуацията в Украйна или от диалога с Москва. "Мюнхенската конференция показа, че политическите елити от Стария свят се тревожат на първо място за собствената си съдба" при управлението на новото правителство в САЩ; "не им дава мира въпросът колко ще плати единна Европа за предоставените от Белия дом гаранции за сигурност и може ли да избегне" тези разходи, се казва в статията.

Както потвърдили от трибуната вицепрезидентът Пенс и министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, "пазарлъкът с Брюксел е започнал, а който се откаже от сделката, предложена от Вашингтон, ще бъде изоставен на произвола на съдбата със своите фобии и проблеми". Белият дом настоява партньорите му да отпуснат допълнителни средства за издръжка на НАТО, напомня всекидневникът.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг не даде пряк отговор как ще действа НАТО, "ако Европа не приеме финансовия ултиматум на Тръмп и Пенс", посочва "Росийская газета". Откроява и други моменти: британският външен министър Борис Джонсън например предложил събралите се да помислят "защо по принцип е потребен Евросъюзът, щом НАТО може да решава въпроси на глобалната търговия" - идея, която "май вече не изглежда екстравагантна в Европа и придобива влиятелни следовници".

Само външният министър на Китай Ван И говори на конференцията за централната роля на ООН, а не на НАТО, за гарантиране на световната сигурност. Той нарече отношенията между Пекин и Москва "опора на глобалната стабилност". Но тези виждания по проблемите на европейската и световната сигурност бяха рядко изключение в Мюнхен, допълва московският официоз.

Руският сенатор Алексей Пушков, участвал в мюнхенския форум, изтъква пред "Комерсант", че "би било нереалистично на конференция с основна тема единството между САЩ и европейските членки на НАТО да очакваме от американците принципно различна позиция към Русия от тази на колегите им в Европа". "Думите на Майк Пенс не ме изненадаха. Мисля, че външната политика на Тръмп ще е далеч по-традиционна, отколкото мнозина в Европа се страхуваха и отколкото се надяваха мнозина в Русия", казва той. А според бившия шеф на руското външно разузнаване Вячеслав Трубников изявленията на американски официални лица в Мюнхен "сочат, че САЩ имат твърдо намерение да унищожат "Ислямска държава" и искат да го направят заедно с всички останали".

"Москва ще има яснота за конкретните планове на новото правителство в САЩ след среща между Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и руския президент Владимир Путин", пише в заключение "Комерсант".

Последвайте канала на

БТА
2352 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
До като

2017.03.05 | 19:55

1
Лъжата, Двуличието и Лицемерието властват сред елитите на Европа тя ще затъва все повече и повече. Те (елитите) живеят в друг свят и не могат да видят проблемите такива кавито са а ги виждат такива каквито искат да бъдат!

2017.03.05 | 20:16

4
И аз имам такова усещане.Някои живеят още в света от преди 60-100 години назад,в някакъв техен собствен свят и не могат да видят пред носа си и в переспектива.Ами те дори не мислят самостоятелно,ако никой не им спусне какво да правят,изпадат в паника,хаха!Да се смее ли човек,да п

2017.03.05 | 20:16

3
Да се смее ли човек,да плаче ли? И ако се появи някой не толкова закостенял мозък,с нови идеи,"о чудо",възмущението ще е огромно,че си позволява да разсъжава самостоятелно или различно.

2017.03.05 | 20:14

2
Да се смее ли човек,да плаче ли? И ако се появи някой не толкова закостенял мозък,с нови идеи,"О,чудо!",възмущението ще е огромно,че си позволява да разсъжава самостоятелно или различно.

Добави коментар

Водещи новини