Внимание шофьори: Вода за уста ви прави пияни

  • 20 февруари 2017 06:59

  • 57376
  • 0
Внимание шофьори: Вода за уста ви прави пияни
©

Дупничанин щеше да плати поддържането на устната си хигиена с шофьорската книжка. Катаджии спрели Ивайло Тасин за рутинна проверка край Бобошево, докато шофирал, и дрегерът отчел рекордните 4,99 промила в издишания от него въздух. Не му повярвали, когато заявил, че не е пил, а преди да седне зад волана, ял супа и си измил устата с „Листерин“. Кръвната проба обаче се оказала отрицателна и потвърдила думите му.

„Шофьорите трябва да знаят, че водата за уста ги прави пияни“, потвърдиха експерти, цитирани от „Труд“.

„До 27% стига съдържанието на алкохол в подобни течности, но след жабуркане с поглъщане от тях дрегерът може да установи концентрация на летливи редуциращи вещества в издишания въздух доста по-висока от 0,3 промила. При поглъщането на алкохол, както метилов, така и този, който се съдържа в „Листерин“, той попада в хранителния тракт.

При повторна проба, направена около 40 минути преди първоначалната, може да отчете много по-високо съдържание на алкохол в кръвта“, казаха вещите лица. Съдебната практика има вече случаи на оправдани по обвинение за употреба на алкохол след експертизи, доказали влиянието на тази вода. За отбелязване е обаче, че има и безалкохолен „Листерин“, казаха търговци.

„Когато ме провериха с дрегера, който показа 4,99 промила,останах изненадан. Не обичам да пия алкохол. Обясних им, че само съм си жабуркал за свеж дъх устата. И ето че в протокола за химичната експертиза ( №68 от 10 февруари 2017 г. – б.а.) се доказа правотата ми“, разказва Тасин пред в. „Струма“.

„Той се държеше адекватно, а дрегерът показваше, че е мъртвопиян. Ние също разбрахме, че има нещо странно“, признали полицаите пред началството.

В САЩ 50-годишна годишна американка била осъдена, след като изпила три чаши „Листерин“, седнала зад волана и предизвикала катастрофа. Шофьорката признала, че в желанието си да постигне перфектен дъх се нагълтала от бутилката с освежител за уста.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
57376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини