Чуждите инвестиции са намалели с над 1 млрд. евро през 2016 г.

  • 20 февруари 2017 06:31

  • 6114
  • 3
Чуждите инвестиции са намалели с над 1 млрд. евро през 2016 г.
©

Преките чуждестранни инвестиции в България са се понижили с над 1 млрд. евро, или 59.7% на годишна база към края на миналата година, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Общата им сума е 682.8 млн. евро в сравнение с 1.7 млрд. евро година по-рано, пише "Капитал".

Свиване има във всички категории, но с най-голяма тежест в понижението е намаляването на по-дългосрочните вложения на международни компании в акционерни участия в дъщерни дружества в страната – т.е. в дялов капитал. Общо за изминалата година техният обем е бил 222.3 млн. евро в сравнение с 1.1 млрд. евро през 2015 г. Те са важни, тъй като имат най-голямо значение за осигуряване на дългосрочен растеж.

Данните на БНБ са предварителни и през следващите месеци ще претърпят няколко ревизии, като обикновено промените са в посока към подобряване на резултатите. Макар и това по всяка вероятност да доведе до стопяване на отчетената разлика спрямо миналата година, като цяло статистиката от последните месеци все по-ясно говори за забавяне в темповете, с които българската икономика съумява да привлича така важните за дългосрочния й растеж чуждестранни вложения.

През цялата изминала година темповете на нарастване на инвестициите на международни компании в страната бяха по-бавни в сравнение с 2015 г., но до юли все пак статистиката показваше нетно нарастване в обема им на месечна база. Август беше първият месец на годината, в който беше отчетено нетно изтегляне на средства от страна на чуждестранните инвеститори, като през следващите месеци от август до ноември се редуваха умерени понижения и покачвания.

Публикуваните от БНБ през миналата седмица данни обаче показаха свиване с доста по-значителните 258.3 млн. евро само за декември. За сравнение, през същия месец на 2015 г. е бил отчетен нетен спад с 88 млн. евро. И в двата случая основната причина е по-малкият обем на т.нар. инвестиции в дългови инструменти – т.е. средствата, които компаниите майки в чужбина предоставят на дъщерните си дружества в страната било то за оборотни нужди или например за модернизиране на производството им.

По-притеснителното обаче е, че статистиката за месеца показва и ускоряване в темпа на изтегляне на инвестиции в дялов капитал, които се смятат за израз на по-дългосрочен интерес към местната икономика, тъй като излизането от тях е по-трудно в сравнение с изтеглянето на пари, отпуснати под формата на заем за дъщерна компания. През декември нетният отлив на вложенията в акционерни участия е с 47.7 млн. евро в сравнение с ръст от 119.7 млн. евро година по-рано.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
6114 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.03.25 | 15:38

3
Нормално е. Чуждите инвеститори не искат да дават комисионни.Обществена тайна е че всичко минава през чистилището наричащо се Герб.
гост

2017.03.25 | 15:38

2
До кога ще има ограничение на заплатите. В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ НЕ СА СВИКНАЛИ ДА СИ ПРИСВОЯВАТ ПАРИ ОТ ФИРМАТА. Заплатите варират около 8% от оборота и печалбата е 8-9%от оборота, а как е в България..................ужас..

2017.03.25 | 15:38

1
Попитайте герб

Добави коментар

Водещи новини