Безплатни прегледи за глаукома и катаракта в Пловдивската университетска болница

  • 18 февруари 2017 11:38

  • 4797
  • 0
Безплатни прегледи за глаукома и катаракта в Пловдивската университетска болница
© Gettyimages

Кампания за безплатни прегледи за глаукома и катаракта организира Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив, от 20 февруари до 17 март.

Повод за това е Световната седмица за борба с глаукомата - 12-18 март, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб.

Според началника на Клиниката по очни болести проф. д-р Нели Сивкова заболяването е определяно като социалнозначимо заради високата честота и трайната загуба на зрение. 70 000-80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Данните е съобщила проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, председател на Българско глаукомно дружество и лекар в Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги".

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно - във фазата на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено. Желаещите да се включат в кампанията и да се прегледат е необходимо да се запишат предварително.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4797 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини