"Булгартрансгаз" ще получи 920 000 евро от ЕК за предпроектното проучване на хъб "Бал

  • 18 февруари 2017 06:52

  • 6527
  • 2
"Булгартрансгаз" ще получи 920 000 евро от ЕК за предпроектното проучване на хъб "Бал
© Gettyimages

"Булгартрансгаз" ще получи 920 хиляди евро от Европейската комисия за предпроектното проучване на проекта за газово разпределителния център "Балкан".

От компанията съобщават, че това е половината от предвижданата обща стойност. Европейски пари ще бъдат отпуснати и за модернизация на газопреносната мрежа. Идеята е в района на Варна да бъде изграден газов хъб, в който да постъпват количества природен газ от различни източници за по-нататъшно транспортиране.

В същото време се очаква в тази точка да се организира и пазар на синьо гориво, където всеки участник би могъл да извършва сделки. Освен за предпроектното проучване за газоразпределителния център Европейската комисия ще предостави съфинансиране и за дейности по проекта "Рехабилитация и модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система", което се отнася до Северния полупръстен на националната мрежа.

Отпуснатите европейски средства ще са до 182 000 евро. Парите за предпроектното проучване на газовия хъб "Балкан" идват по направление на Механизма за свързване на Европа – от бюджета на Съюза. Той е предназначен за изграждане на стратегическа транспортна инфраструктура, която да намали енергийната зависимост на държавите от външни доставчици на енергия. Одобрената сума е близо два пъти по-малка от поисканата.

Миналият ноември държавният газов оператор "Булгартрансгаз" кандидатства за финансиране от 2 млн. евро за изготвянето на предпроектното проучване по икономическите и техническите параметри. Идеята за газов разпределителен пръстен на българска територия дойде от правителството на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, след като руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 обяви, че страната му се отказва от проекта за газопровода "Южен поток". Сега предстои България да обяви поръчка за изпълнител на проучването. То трябва да даде оценка доколко реализацията на хъба "Балкан" е икономически изгодна. Резултатите ще послужат и за основа за вземане на инвестиционно решение за газовия център. Днешното решение не ангажира изрично Брюксел за по-нататъшно финансиране на проекта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6527 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.02.19 | 19:21

2
След дъжд качулка..! Усрахме се с южен поток и сега прах в очите на слепите......Благодарение на Гроб..!

2017.02.19 | 18:41

1
Диляне баща ти Вальо Димитров гордее ли се с теб. Акумеца и кръстника ти бай уй как е.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини