Звукови вълни могат да намаляват мощността на цунами (видео)

  • 17 февруари 2017 21:07

  • 2777
  • 2
Звукови вълни могат да намаляват мощността на цунами (видео)
© Getty Images

Огромната водна стена - цунами може да бъде укротена. Ако се пусне в правилния момент определен тип звукова вълна, известна като акустично-гравитационна вълна, може да се отслаби водната стена и да се намали на нейната височина, предлага математик, съобщава Science News, цитира nauka.offnews.bg.

Разработката на Осама Кадри (Usama Kadri) от Университета в Кардиф, Уелс, е публикувана в Heliyon.

Големи вълни цунами може да се образуват от големи подводни земетресения, подводни свлачища, подводни вулкани, които образуват ударни вълни. А цунами пък могат да генерират акустично-гравитационни вълни (acoustic-gravity waves - AGWs). Тези акустично-гравитационни вълни достигат дълбоко под повърхността на океана, могат да се простират на десетки или стотици километри и лесно да пропътуват дълги разстояния с високи скорости.

Идеята на Кадри е да бъдат стартирани две акустични-гравитационни вълни през водата при земетресение, предизвикващо цунами. Вълните ще бъдат настроени така, че да обменят енергия с цунамито, преминавайки през него, да преразпределят енергията на вълната цунами и по този начин да намалят максималната й височина.

Гасителят на вълните цунами все още е теоретичен - учените все още не могат да създадат необходимите високо-енергийни вълни. Но Кадри предполага, че с помощта на неговия метод амплитудата на разрушителното цунами от 2004 г. в Индийския океан би могла да се намали с почти 30 процента. Това означава височината на водната стена да се намали с пет метра, което е достатъчно потенциално да се спасят много човешки животи.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2777 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.02.19 | 18:37

1
Ташаци, на рояци! Толкова кинетична енергия излезнала от Земята, да я спреш с транзистор ВЕФ...
Я

2017.02.19 | 18:39

2
че викнат Давид ГетА да им свири. ЛОЛ :D

Добави коментар

Водещи новини