Нетаняху се отказва от поста министър на комуникациите

  • 17 февруари 2017 20:14

  • 2499
  • 0
Нетаняху се отказва от поста министър на комуникациите
© gettyimages (архив)

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза днес, че ще се откаже от поста си на министър на комуникациите, след като полицията го разпита във връзка с твърдения, че е преговарял за сделка за благоприятно медийно отразяване със собственик на вестник, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Полицията разпита Нетаняху три пъти по две наказателни дела, по които той е заподозрян за злоупотреба със служебно положение. Ако срещу него бъдат повдигнати обвинения, вероятно ще има политически сътресения и натиск за оттеглянето му. Премиерът отрича да е извършил нещо нередно. Едното дело е свързано с подаръци, дадени на Нетаняху и семейството му от бизнесмени, а другото - с разговори между него и собственика на най-продавания израелски вестник "Йедиот ахронот", в които двамата са обсъждали сделка за по-благоприятно медийно отразяване в замяна на ограничаване на тиража на конкурентно издание.

Нетаняху каза, че ще назначи Ицхак Ханегби от своята партия "Ликуд" като и.д. министър на комуникациите за три месеца, след което ще се прецени какво да се прави по-нататък. Премиерът не уточни каква е причината за решението. Опозиционният лидер Исак Херцог призова миналия месец Върховния съд на Израел да нареди на Нетаняху да напусне поста министър на комуникациите заради полицейското разследване.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини