Харесайте facebook страницата ни

Ще се появи ли нова държава на Стария континент след референдум през 2018 г.?

© gettyimages (архив)

Ако сте чували за Фарьорските острови, най-вероятно сте футболен запалянко или имате такъв в близкото обкръжение... или пък хобито ви е свързано с географията. Още тази година даже има шанс да викате срещу тях, защото техният футболен отбор ще спори с България на квалификациите за Евро 2018.

Островите, които се намират насред Атлантическия океан, между Норвегия и Исландия (и на 990 км от Дания) имат площ от близо 1400 кв. км и население от 50 хил. души от 77 националности. 60%от местното население играе футбол, но в никакъв случай това не означава, че са добри, информира bTV.

Тази малка и отдалечена автономна област в състава на Дания се изправя пред огромно предизвикателство – „отвоюване” на независимост и отделяне като самостоятелна държава.

За щастие в съвременния свят това може да стане и с гласуване на референдум, като не е нужно да се водят сражения. Позицията на Дания по въпроса е заявена от бившия премиер на страната Ларс Расмусен през 2011 г: „Ако искате независимост, Дания няма да ви попречи.”

Парламентът на Фарьорските острови реши референдумът да се проведе на 25 април 2018 г. На него ще се решава и дали автономната област има нужда от нова конституция.

„Фарьорската конституция ще дефинира нашата идентичност като нация и нашите фундаментални права и задължения като народ. В това число и правото на самоопределение. Освен това ще ни предпазва от злоупотреба с власт”, коментира премиерът Аксел Йоханесен.

Сега датската държава отговаря за отбраната, органите на реда и външната политика на островите. Ръководи и паричната политика. Освен това плаща и субсидия от близо 100 млн. долара на година за местната икономика.

Ябълката на раздора е местният език, който Дания не позволява да се ползва като официален.

Коментари
Коментари (4)
Коментирай
(гост)
19.02.2017 | 20:07

Първо, 2018-та ще има световно, а не европейско. И второ, не сме в една група с Фарьорски острови.

Рейтинг:
 
0
sorosoidna pravda (гост)
19.02.2017 | 20:08

Ама-ама-ама нали евроатлантическите опорни точки бяха, че с референдуми не може да се отделят територии и че в 21 в Европа не може да се преначертават граници?

Рейтинг:
 
2
Столетов (гост)
19.02.2017 | 20:08

Колко много БЕЗМИСЛЕНИ НОВИНИ и губене на ценното си време..голяма грешка.. ще ви отделям не повече от 2 минути за в бъдеще

Рейтинг:
 
12
tranzistor (гост)
19.02.2017 | 20:08

За мен това е интересна новина, доста повече от това коя къде си показала циците или коя мутра къде е купонясвала!

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар