Харесайте facebook страницата ни

Стефан Янев: Или ще има машини за гласуване навсякъде, или никъде

© Булфото

Областни управители и представители на администрацията на МС и на ЦИК обсъждаха днес в МС, подготовката на парламентарните избори на 26 март. Срещата премина под ръководството на вицепремиера Стефан Янев Стефан Янев е служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и ... към профила .

Това беше първа по рода са координационна среща с областните управители, като част от подготовката на МС за подготовката на изборите, каза Янев на журналисти в Министерския съвет. Основните ангажименти и отговорности на областните управители са разпространени с нарочно писмо на началника на администрацията на МС. Писмото е изпратено навреме и днес имахме разговор по конкретни въпроси, които ще решаваме съвместно. Ние обърнахме внимание на необходимостта от този координационен механизъм и ангажираност към изборния процес. Апелирах за личен ангажимент на областните управители за връзки с кметовете, РИК и със СИК по места. Обсъждахме въпроса за обучение на членовете на РИК и на СИК, особено в светлината на машинното гласуване и техническите характеристики на изборния процес така, че той да приключи в срок. Това обучение може да се подпомогне с технически средства - да се правят телеконферентни връзки. В края на координационната среща се съгласихме, че ще има следващо събиране - между 5 и 8 март, на което ще се обсъжда готовността на помещенията, където да се приемат изборни книжа, каза Янев.

Квалификацията и познанията на членове на СИК за изборните правила са основния проблем пред изборите, подчерта отново Стефан Янев. Затова с, или без машини, обучението на членовете на СИК трябва да е подробно и да започне много по-рано, заяви той. Крайният срок за приемане на оферти за доставка на съоръжения за машинно гласуване е 22 февруари. Затова какво ще е обучението на членовете на СИК и на РИК ще е ясно тогава, каза Стефан Янев. Въпросът е комплексен и многопластов, защото част от обучението ще го правят съответните фирми, доставили машините. Нашата идея с ЦИК е от едната страна на камерата да са обучаващите, а от другата - 300 или три хиляди, които ще бъдат обучавани, каза Янев.

Ако машините не бъдат доставени, отиваме на гласуване само с хартиени бюлетини. Как ще се произнесат ангажираните в правния свят по тълкуването на този казус, не мога да коментирам и не мисля, че е редно, каза вицепремиерът. Това ще са сложни избори с пропорционални бюлетини, за които ще е необходимо допълнително време за обработка. На въпрос дали е възможно машини за гласуване да не бъдат поставяни навсякъде и да има секции, където ще се гласува само с хартиени бюлетини, Янев отговори, че Върховният административен съд е бил категоричен - "или машини навсякъде, или не". Не искам да коментирам тази хипотеза, очакванията са, че или ще има машини за всички или няма да има, уточни той.

Коментари
Коментари (6)
Коментирай
(гост)
19.02.2017 | 04:41

При ББ, този проблем нямаше да съществува - той щеше да намери начин.... ето това ни чака и за в бъдеще при взимане на властта от комунистите...Хора мислете с главите си ...

Рейтинг:
 
0
да бе (гост)
18.02.2017 | 09:02

Костинброд 2, пак мушенгии.

Рейтинг:
 
0
(гост)
17.02.2017 | 18:39

Всички досегашни политици трябва да бъдат сурово наказани заради престъпното им нехайство по отношение на социалната им политика и гаврата с обществото

Рейтинг:
 
0
ИБ.ЕТЕ СИ МАЙ.КАТА (гост)
17.02.2017 | 18:39

АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ........МОШЕННСИ

Рейтинг:
 
1
(гост)
17.02.2017 | 18:40

ТОЗИ ЧОВЕК Е ЗА АДМИРАЦИЙ. БРАВО ИЛИ ИЛИ

Рейтинг:
 
1
Тръба (гост)
17.02.2017 | 18:40

Адмираций - римски центурион.

Рейтинг:
 
1
 
Добави Коментар